Терентьєв зекономив Фірташу 800 мільйонів, затягнувши розслідування по «Остхему» і вигадавши історію про «одне покарання»
19.09.2019   //  

Антимонопольний комітет міг виписати групі компаній «Ostchem» Дмитра Фірташа штраф у дев’ять разів більший за накладений – не 107 млн грн, а понад 900 млн грн. Про це на своїй сторінці у FB написав керівник аналітичного департаменту «Concorde Capital» Олександр Паращій.

5 вересня Антимонопольний комітет вирішив примусово розділити хімічний бізнес Дмитра Фірташа, а головного трейдера групи «Ostchem», ТОВ «НФ Трейдінг Україна», оштрафував на 107 млн грн. Розслідування тривало ще з 2015 року.

Фінальне рішення про накладення штрафу лише на одного відповідача з пулу Групи голова АМКУ Юрій Терентьєв прокоментував «Економічній правді» так:

«Оскільки ми заводи зобов’язали розділитися, то ще й штрафувати їх — це дати їм можливість використати конституційну норму про те, що двічі карати за одне порушення не можна».

З таким обґрунтуванням не погодилась колишня державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, відмітивши, що у межах розслідування Комітет довів два порушення конкурентного законодавства суб’єктами господарювання з Групи «Ostchem», а не одне. Це:

  • штучне завищення собівартості виробництва, що могло призвести до встановлення необґрунтованого рівня цін реалізації добрив;
  • недопоставка мінеральних добрив покупцям, внаслідок зупинення виробництва.

Таким чином, АМКУ визнав винним у двох зазначених порушеннях кожного учасника групи, але одного суб’єкта господарювання («НФ Трейдінг Україна») притягнув до відповідальності за одне порушення, а трьох інших (ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», ПАТ «Азот», ПрАТ «Рівнеазот») – за друге. Хоча штрафи по першому мали бути накладені на кожного з відповідачів.

Висновки Загребельської підтримав і Олександр Паращій:

«АМКУ міг оштрафувати деякі компанії, що фігурують у розслідуванні, двічі. Я до цього не закликаю, але хоча б один раз на 10% могли б спокійно оштрафувати всіх. Тоді сума штрафу склала б 653 млн грн, а не 107 млн грн, як того вимагає АМКУ», – резюмував Паращій.

Також, за підрахунками Паращія, розмір штрафу для «НФ Трейдінг» міг бути у дев’ять разів більшим.

«Справа в тому, що штраф (у розмірі 10%) накладається на доходи компанії за рік, що передував такому штрафу. Якщо оштрафований НФ Трейдінг у 2017 показав доходи 9,604 млн грн, то вже у 2018 він «здувся» до скромних 1,071 млн грн, тобто у 8,5 разів. При цьому, обсяги продажу продукції хімзаводами Фірташа у 2018 році незначно зменшилися, а по деяким позиціям – зросли. Це означає, що левову частину продаж група перекинула на якусь іншу компанію, що не фігурує у розслідуванні АМКУ», – пояснив аналітик.

Паращій відзначив, що якби «НФ Трейдінг» продовжував збувати добрива у звичному режимі в якості головного продавця – сума штрафу могла втрапити у діапазон між 900 млн – 1 млрд грн.

«Ось вам і готовий рецепт від Фірташа, як уникнути великого штрафу від АМКУ:
1) затягнути розгляд справи на кілька років;
2) перевести всі доходи групи з компаній, що фігурують у розслідуванні АМКУ, на інші компанії;
3) тоді максимальний штраф (10% від доходів винуватих компаній за рік, що передує накладенню штрафу) буде мізерним», – підсумував Паращій.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура у межах кримінального провадження від 2016 року звинувачувала керівника АМКУ Юрія Терентьєва у «прикритті протиправної діяльності» цигаркового монополіста ТОВ «Тедіс Україна». Цю справу Комітет розслідував неспішно, з жовтня 2015 року по грудень 2016-го. Тоді АМКУ все ж таки оштрафував «Тедіс» за зловживання монопольним становищем, однак, суттєво занизив суму штрафу – з 3,45 млрд грн до 0,43 млрд грн.