Службовців «Артемсолі» підозрюють у привласненні 22 мільйонів на реконструкції рудника в Соледарі
19.09.2019   //  

Національна поліція проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом привласнення службовими особами ДП «Артемсіль» спільно з службовцями ТОВ «Будтехмаш» 22,00 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду Києва від 22 серпня.

У 2018 році ДП «Артемсіль» уклало з ТОВ «Будтехмаш» угоду про реконструкцію рудника імені Володарського в Соледарі Донецької області на 91,88 млн грн.

Йшлося про реконструкцію копра клітьового підйому та надшахтної будівлі клітьового ствола у блоці з калориферною. Деталі підряду були невідомі, бо замовник як держпідприємство провів закупівлю без відкритих торгів і не оприлюднив договір.

Слідчі з’ясували, що «Артемсіль» перерахував ТОВ «Будтехмонтаж» 22,00 млн грн., проте станом на кінець квітня 2019 р. роботи щодо реконструкції не розпочаті, умови договору не виконані.

Східний офіс Держаудитслужби України проводить фінансовий аудит ДП «Артемсіль», під час якого встановлено порушення фінансово-господарської діяльності підприємства, зокрема встановлено порушення строків робіт та факту їх виконання щодо технічного переоснащення діючого підприємства, реконструкція існуючих об`єктів і споруд виробничого та невиробничого призначення, підтримання гірничих виробок.

Державне бюро розслідувань звернулося до суду з клопотанням призначити судову експертизу, яку б провели експерти Харківського НДІ судових експертиз ім. Заслуженого професора M.С. Бокаріуса. Суд клопотання задовольнив.

Маріупольський «Будтехмаш» зі статутним капіталом 21 тис грн. належить прописаному в окупованій Макіївці Валерію Іщенку, керує ним Наталя Ткаченко.

У 2016 році «Будтехмашем» володів та керував донеччанин Сергій Хаджинов. Ще раніше, принаймні до лютого 2015 року, ця компанія була зареєстрована в окупованому Донецьку, Хаджинов був лише директором, а володів нею екс-депутат Донецької міськради від Партії регіонів Олександр Юрін.

Юрін також володів збанкрутілим в 2006 р. донецьким ВАТ «Будмаш» з Олександром Єфімовим і Вікторією Бобковою (дочка «регіонала» Олександра Бобкова, співзасновника донецького «Оплоту»). А в липні 2014 року, тобто після початку окупації Донбасу і Криму, заснував донецьку ГО «Мирна ініціатива» з Ігорем Пономаренком та Ігорем Мартиновим.

Раніше Мартинов керував КЗК «Парк культури та відпочинку ім. О.С.Щербакова м. Донецька», а Пономаренко – донецьким КП «Бюро технічної інвентаризації». Восени 2014 року за так званої «ДНР» перший став головою міської адміністрації Донецька, а другий – першим заступником голови, за що обидва були внесені в базу сайту «Миротворець».

У 2018 р. «Будтехмаш» фігурував у кримінальному провадженні прокуратури Донецької області як одна з фірм, які нібито поставляли «Артемсолі» суміжні «дублюючі» роботи і послуги.