Родовище хрому хоче забрати фірма, власник якої на Сейшелах прописаний за однією адресою з оточенням Фукса
19.09.2019   //  

Депутати Кіровоградської обласної відмовилися погодити ТОВ «Майн екстракшн» видачу спеціального дозволу на користування надрами Центральної та Південної ділянок Капітанського родовища хромових руд.

Голосування Кіровоградської облради відбулося 17 вересня, написало видання «Без купюр».

Родовище хрому знаходиться на території Голованівського району, на орних землях Капітанської сільської ради та частково під селом Капітанка. Площа родовища – 9 га.

«Майн екстракшн» було зареєстроване 4 вересня 2018 року у місці масової реєстрації у Києві по вулиці Ольжича, 27/22, оф.6.

Бенефіціарними власниками вказані харків’янин Іван Валерійович Кузін та В’ячеслав Ігоревич Кириленко з Білої Церкви, вказаний як контролер офшора «Інарда холдинг груп лімітед» (Сейшельскі острови).

Адреса реєстрації цієї фірми на Сейшелах співпадає з адресою компанії «Компанія гуаміка ентерпрайз корп.». Остання володіє ТОВ «Твинс груп», яке в 2018 році без аукціону отримало спеціальний дозвіл на видобуток газу на Дубрівській площі в Полтавській області. Журналісти програми «Схеми» встановили, що керівницею цієї фірми є київська манікюрниця Віра Акуленко. Також було встановлено, що фірма для отримання спецдозволу подала пакет документів, які були оформлені ідентично з документами ТОВ «Іст Юроуп Петролеум». Цю фірму ЗМІ пов’язують з бізнесменом Павлом Фуксом, хоча він офіційно заперечує цей зв’язок. При цьому, у низці судових процесів «Іст Юроуп Петролеум» представляла адвоката Тетяна Гойдик, яка ж є представником фірми, що належить товаришу Павла Фукса, співголові парламентської групи «Відродження» Віталію Хомутинніку.

Під час розгляду цього питання депутати заслухали сільську голову села Капітанівка та представницю частини громади. Обидві доповідачки висловили протилежні думки – за і проти сусідства з промисловою розробкою. Представник фірми повідомив, що проводились громадські слухання й підприємство готове укласти соціальну угоду з громадою.

Від «Наших грошей»

Погодження з місцевою облрадою – передостанній етап отримання спеціального дозволу на користуваннями надрами без проведення аукціону. Перші два – затвердження даних  робіт і досліджень, пов`язаних із геологічним вивчення надр (РДГВН) Державною службою геології та надр та проведення апробації Держкомісію України по запасах корисних копалин, яка провела їх апробацію. Буде повторна спроба отримати позитивний висновок депутатів.

«Майн екстракшн» вже зареєструвало в Реєстрі оцінки впливу на довкілля інформацію щодо своїх планів відносно Капітанського родовища хромових руд. Загальні запаси Центральної та Південної ділянок родовища оцінені в 564 тис т хрому. Продуктивність рудника по видобутку руди – 350 тис т/рік. Заплановано, що корисної копалини вистачить на десять з половиною років роботи.

Мінекології не затвердив поки що фірмі Звіт з оцінки впливу на довкілля, потрібно провести додаткову оцінку.