Мерія вирішила замінити «засвічену» у криміналі фірму, яка хотіла забудувати паркінг без конкурсу і договору оренди
19.09.2019   //  

Запорізький виконком хоче переоформити будівництво багатоповерхівки на місці парковки за ТРЦ «Аврора» на новостворену дочірню фірму попередньої фірми-забудовника. Обидва підприємства пов’язані з депутатом Запорізької міської ради Русланом Божком. Про це пише Лілія Статівко у «Запорізькому центрі розслідувань».

На сайті міськради опубліковано проект рішення Запорізького виконкому про внесення змін до рішення від 02.04.2018, де мова йде про залучення ТОВ «Азимут Трейдінг Груп» до будівництва багатоповерхового житлового комплексу по вул. Поштовій, 117.

У проекті рішення хочуть замінити фірму «Азимут Трейдінг Груп» на новостворене ТОВ «Азимут Трейдінг Запоріжжя». У листі-зверненні до виконкому вказано, що «Азимут Трейдінг Груп» є засновником ТОВ «Азимут Трейдінг Запоріжжя» і просить погодити зміни в інвестиційний договір в частині зміни забудовника.

За початковим рішенням, КП «Паркування», в користуванні якого знаходиться ділянка, виступає замовником будівництва. Вказується, що по завершенні робіт комунальне підприємство отримає від фірми-забудовника два відсотки від загальних проектних площ.

Журналісти звернули увагу, що при такому форматі відносин земля передається під забудову без конкурсу і в обхід сесії міськради. А забудовник звільнений від орендної плати за ділянку – 3% або 5% від його нормативної оцінки, тому що земля формально залишається в користуванні комунальників.

У минулому році після публікації «Запорізького центру розслідувань», Запорізька місцева прокуратура №1 відкрила кримінальне провадження щодо рішення виконкому передати ділянку площею 0,67 га під забудову без договору оренди. На думку слідства, укладення договору суперечить законам «Про інвестиційну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності», і низці статей Земельного кодексу. Тому укладення угоди між КП «Паркування» і «Азимут Трейдінг Груп» направлено на отримання права на забудову ділянки в обхід визначеної законом процедури.

Останні слідчі дії, згідно з реєстром судових рішень, проводилися ще минулого літа. Тоді суд дав дозвіл прокурору на зняття фотокопій з документів у Запорізькій міськраді, КП «Паркування» і «Азимут Трейдінг Груп».

ТОВ «Азимут Трейдінг Запоріжжя» зареєстровано 5 серпня 2019 року. Засновником є «Азимут Трейдінг Груп».

Засновниками ТОВ «Азимут Трейдінг Груп» є ТОВ «Комфорт-траст» та акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд« Геліос ». «Геліос» оформлений на Діденко Антона Сергійовича. Так звати вже колишнього помічника депутата Запорізької міськради від «Опозиційного блоку» Руслана Божка.

У вересні 2018 р. інша пов’язана з Божком фірма ТОВ «Дельта Класік» звернулася до суду з вимогами скасувати рішення про притягнення «Азимут Трейдінг Груп» до будівництва. Згідно з інформацією з судового реєстру, фірма зверталася до міськради, щоб стати інвестором в будівництві, але звернення було проігноровано. Пізніше «Дельта Класік» дізналася про те, що інвестором стала «Азимут Трейдінг Груп». Так, фірма заявила, що інвестор-забудовник повинен був вибиратися на конкурсних умовах. Суд відмовився задовольняти вимоги, посилаючись на недостатню обґрунтованість порушень. Тобто, через суд було організовано узаконення рішення виконкому, для мінімізації неприємних наслідків.