АМКУ програв суд по останній справі щодо зловживання монопольним становищем ДТЕКу
19.09.2019   //  

Господарський суд Києва визнав недійсним рішення Тимчасової адміністративної колегії АМКУ щодо зловживання  монопольним становищем з боку ПАТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» у 2016 році. Про це свідчить рішення суду від 3 вересня.

Йдеться про рішення АМКУ від 27 лютого 2019 року, яким «ДТЕК Дніпровські електромережі» (до перейменування – ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго») було оштрафовано на 3,49 млн грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з розподілу електричної енергії.

Як встановив Комітет, у 2016 році компанія відключила ПС «Северная-150» від джерела живлення, що призвело до припинення постачання електроенергії споживачам у місті Жовті Води.

ДТЕК оскаржив рішення антимонопольників у суді першої інстанції, використавши доводи про неправильне визначення Комітетом споживачів ДТЕКу, товару, який ними споживається, а також товарних меж ринку.

Основні тези, що лягли в основу рішення:

  • В м. Жовті Води відсутні місцеві (локальні) електричні мережі, які перебувають у власності «ДТЕК Дніпровські електромережі», тож протягом аналізованого періоду постачання електроенергії споживачам у межах міста здійснювалось на не на пряму, а через місцеві мережі ПАТ «ПЕЕМ ЦЕК», а також через мережі основних споживачів, зокрема ДП «СГЗК». АМКУ не провів дослідження щодо можливості передачі електроенергії споживачам іншими суб’єктами господарювання, окрім ДТЕКу, відзначив суд;
  • У якості товару не можуть розглядатися проміжні результати діяльності суб’єктів господарювання, що не реалізуються на ринку, а споживаються у технологічному процесі їх власного виробництва. Саме таким товаром-результатом, нагадав суд з подачі ахметівців, є послуги з розподілу електричної енергії, оскільки «споживачі електроенергії споживають саме електричну енергію, яку постачає зокрема ДТЕК»;
  • Оскільки розподіл електричної енергії є проміжним результатом діяльності товариства-відповідача при постачанні електроенергії, то протягом аналізованого періоду компанія здійснювала діяльність на двох ринках – розподілу та постачання електроенергії. Однак, Комітет визначив товарними межами ринку – надання послуг з розподілу електричної енергії (передачі електричної енергії місцевими електромережами).

Як відзначила екс-державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська, 25 квітня 2019 року, коли Антимонопольний комітет України надав дозвіл групі ДТЕК на придбання двох обленерго, товарними межами ринку було визначено саме ринок розподілу електричної енергії.

Також Загребельська нагадала, що у липні 2017 року ДТЕК також успішно скасував у суді  ще одне рішення Колегії АМКУ щодо накладення на ПАТ «Київенерго» штрафу у розмірі 17,96 млн грн за зловживання монопольним становищем на ринку розподілу електричної енергії.

Ще одне розслідування АМКУ проти ДТЕК закрив сам Комітет 28 грудня 2018 року.

«Про те, щоб АМКУ здійснював якісь інші розслідування проти групи, невідомо. Отже, це була остання справа, яка також закінчилась перемогою ДТЕК», – резюмувала Загребельська.