АМКУ оштрафував на 74 тис грн. змовників, які натендерили 400 мільйонів на залізниці
19.09.2019   //  

Адміністративна колегія територіального відділення Антимонопольного комітету у Львівській області оштрафувала за антиконкурентну поведінку на торгах ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» та ТОВ «Євроінструмент» на загальну суму 74 тис грн.

Про це написали «Наші гроші. Львів» з посиланням на опублікуване 12 вересня на сайті АМКУ рішення.

Йдеться про закупівлю запчастин до залізничних локомотивів для філії «Стрийський вагоноремонтний завод» ПАТ «Українська залізниця». Про змову учасників торгів «НГ. Львів»  написали ще в березні 2017 року. Тоді було встановлено, що конкуренти подали низку ідентично оформлених довідок, зокрема, відомості про учасника та про наявність працівників.

Крім того, дружина заступника директора «Євроінструменту» Ігоря Судовцева – Оксана Судовцева, працювала менеджером в фірмі «Українська машинобудівельна техніка».

Згідно з даними Clarity, підприємства конкурували на торгах чотирнадцять разів.

Антимонопольний комітет також встановив, що обидві фірми мали спільних працівників, одну ІР-адресу та надавали одна одній фінансову допомогу. В результаті обидві компанії отримали по 37 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі у відкритих торгах протягом трьох років.

Компанія «Євроінструмент» пов’язана з двома конкурентами «Української машинобудівельної техніки» − ТОВ «Електромашкомплект-1» та ТОВ «Українська великовантажна техніка». З першою фірмою їх об’єднує спільний контактний номер, а з другою – сусідні кабінети. Усі підприємства конкурували між собою на тендерах «Стрийського вагоноремонтного заводу».

Від «Наших грошей»

ТОВ «Українська машинобудівельна техніка» зареєстроване у Сумах, раніше було записане на мешканця міста Кам’янське (Дніпропетровська область) Миколу Хапуна. Але в квітні 2019 року власницею та директором фірми стала його землячка Олена Пілецька. З листопада 2016 року «УМТ» отримала замовлень на 330,79 млн грн., всі від залізничників. СБУ підозрювала фірму в постачанні бракованої продукції, але кримінальна справа була закрита.

ТОВ «Євроінструмент» прописане у місті Кам’янське, його власником та директором вказаний місцевий мешканець Василь Воронов. За даними «Прозорро», за останні три роки фірма отримала від залізничників замовлень на 39,98 млн грн.
«УМТ» та «Євроінструмент» є фігурантами кримінальної справи про постачання по завищеним цінам продукції Філії «Панютинський вагоноремонтний завод» ПАТ «Укрзалізниця».