Суд заборонив Тендерній колегії викинути учасника, банк-гарант якого передбачав сплату суми забезпечення від нуля і далі
18.09.2019   //  

Касаційний адміністративний суд скасував рішення Адміністративної колегії АМКУ з розгляду тендерних скарг щодо зобов’язання ПАТ «Київпастранс» скасувати торги, переможець яких прийшов із неоднозначно складеною банківською гарантією. Про це свідчить постанова суду від 5 вересня.

Судове рішення прийняте за результатами спору між Тендерною колегією АМКУ та «Київпастрансом», що виник у межах закупівлі останнім робіт з ремонту дороги на території автобусного парку-2 по вулиці Празькій у Києві. Очікувана вартість підряду становила 4,09 млн грн.

У ході розгляду тендерних пропозицій замовник відхилив двох дешевших учасників, визнавши переможцем ТОВ «Крафт Білд». Однак, один із викинутих учасників оскаржив рішення «Київпастрансу» щодо акцепту пропозиції «Крафт Білду».

Тендерна колегія АМКУ погодилась з тим, що спірна пропозиція не відповідала вимогам тендерної документації.

Так, у складі конкурсних документів «Крафт Білд» подав банківську гарантію від «Банку інвестицій та заощаджень», у якій зазначалось, що: «гарант зобов’язується протягом п’яти банківських днів сплатити бенефіціару суму у розмірі, що не перевищує гарантійну суму».

Державні уповноважені резюмували, що таке формулювання в перспективі дозволить гаранту на власний розсуд виплатити будь-яку суму, що буде меншою за розмір забезпечення тендерної пропозиції за спірними торгами (20,45 тис. грн).

Тендерна колегія зобов’язала замовника скасувати рішення про визначення тендерної пропозиції «Крафт Білду» переможною, а відтак – скасувати торги.

«Київпастранс» не став відміняти тендер, оскарживши це рішення регулятора до суду.

Суди усіх трьох інстанцій підтримали позицію «Київпастрансу», відзначивши, що Колегія не мала підстав зобов’язувати замовника скасовувати торги, позаяк аналіз змісту гарантії в цілому свідчить про те, що «за настання певних умов гарант сплатить бенефіціару суму в розмірі 20 450 грн, яка не може бути збільшена».

«За відсутності в тексті гарантії будь-яких умов щодо можливості зменшення суми гарантії, доводи АМКУ про можливість зменшення гарантом суми гарантії ґрунтуються виключно на його припущеннях» – констатували суди.

Верховний суд додав, що ані банк-гарант, ані принципал не можуть зменшити суму, яку перераховує банк за спірною гарантією в межах гарантійної суми, яка була визначеною у банківській гарантії.

Нагадаємо, київське ТОВ «Крафт Білд» зі статутним фондом 100 гривень зареєстроване на прописаного у Слов’янську Донецької області Олега Селезньова, який також виступає керівником підприємства.

У період осені 2017 року «Київпастранс» уклав з «Крафт Білдом» сім договорів загальною вартістю 25,68 млн грн. На перші відкриті торги компанія прийшла з досвідом виконання ямкового ремонту на промислових майданчиках ПАТ «Київмедпрепарат».

«Київмедпрепарат» є співзасновником фармацевтичної корпорації «Артеріум», ключовим контролером якої є екс-нардеп Костянтин Жеваго.

Відзначимо, що ТОВ «Крафт Білд» фігурувало у розслідуванні Дніпровського ГУ НП у Києві щодо заволодіння бюджетними коштами «Київпастрансу» через зловживання службовим становищем. Згідно з інформацією, наданою поліції податківцями, ТОВ «Крафт Білд» було однією з компаній, на яку підрядник «Київпастрансу» ТОВ «Будівельна компанія “Дельта-Буд”» перераховувало бюджетні кошти за фактично не надані товари та послуги. Йшлось про заволодіння загалом 17,21 млн грн.