Поруч із хмарочосом з офісами ДТЕК і Вавриша, збудують «гараж» висотою 100 метрів
18.09.2019   //  

Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у м. Києві зареєстрував  повідомлення про початок підготовчих робіт з будівництва багатофункціонального комплексу висотою понад 100 метрів на вул. Льва Толстого, 59. Про це свідчать дані офіційних сайтів ДАБІ та КМДА.

Ділянка, на якій заплановане нове будівництво, розташована зліва від бізнес-центру 101 Tower (27 поверхів, висота – 116 м), орендарями площ у якому є компанії Samsung, DTEK, SAGA Development та ін.

У липні столичне ДАБІ зареєструвало повідомлення про початок підготовчих робіт з будівництва «багатофункціонального комплексу адміністративних нежитлових приміщень для автомобілістів».

 

Зареєстрував цей документ в ДАБІ Об’єднаний кооператив по будівництву та експлуатації гаражів, стоянок – ГБК «Центр». Цей же кооператив разом з ТОВ Брокерська контора «БІКОМ» 29 грудня 2018 року отримав у Департаменті містобудування КМДА містобудівні умови та обмеження на вказаний «багатофункціональний комплекс».

Умовна висота будівлі перевищує 100 м. Остаточна висота має бути визначена у проектній документації, враховуючи висновки історико-містобудівного обґрунтування від Мінкульту та вимоги державних будівельних норм.

Будівництво ведеться на ділянці площею 0,35 га, яку кооператив ГБК «Центр» отримав у 2003 році в оренду на 15 років для будівництва багатоповерхового гаража з виробничими приміщеннями «Київенерго» в цокольному поверсі.

У вересні 2015 року Київрада розірвала договір оренди, оскільки кооператив так і не розпочав будівництво, чим порушив строки завершення забудови ділянки. ГБК «Центр» оскаржив це в суді, який скасував рішення Київради. А у жовтні 2018-го договір оренди було поновлено.

Відзначимо, що на сайті Міністерства культури даних про погодження історико-містобудівного обґрунтування по об’єкту на вул. Льва Толстого, 59 немає.

Відповідно до Генплану ділянка 0,35 га є частково територією вулиць та доріг і частково – комунально-складською територією. Вона потрапляє в зону обмеженого використання території від аеропортів, частково – в санітарно-захисну зону від промислових об’єктів та від залізниці, а також в зону підтоплень природного та техногенного характеру.

Нагадаємо, що у 2004 році кооператив ГБК «Центр» уклав договір пайової участі у будівництві вказаного багатоповерхового гаража із ТОВ «Виробниче підприємство «Побутрембудматеріали» (більш впізнаваною є абревіатура російською «БытРемСтройМатериалы» – «БРСМ»).

Відомо, що у 2008-2009 рр довкола кооперативу ГБК «Центр» лунали звинувачення у рейдерстві: з боку групи осіб під керівництвом голови кооперативу Андрія Овсяннікова на адресу дружини екс-нардепа Василя Біби (помер у 2007 р) Світлани Біби, його помічника Станіслава Остапенка та ін. Зокрема, їх звинуватили у заволодінні чотирма будівельними майданчиками у Києві: на вул. Клінічна, 25, Народного ополчення, 23, Льва Толстого, 59 і Повітрофлотський просп., 1.

У кооперативу ГБК «Центр» і ТОВ «ВП «Побутрембудматеріали» спільний номер телефону – 80445639971. Керівником підприємства «Побутрембудматеріали» є Світлана Біба, засновниками значаться Павло Болотинський і Анна Зелененко.

Син Світлани Біби Андрій Біба раніше був партнером біглого міністра екології Едуарда Ставицького по мережі заправок БРСМ.

Засновниками ТОВ Брокерська контора «БІКОМ» є віденська компанія «Ельсана Холдінг ГМБХ», кінцевими власниками якої значаться жителі Відня Ніколаус Бекер, Маркус Буста, Пітер Вагесрейтер, Йорг Вінклер, Хельмут Сейтз, Пітер Фассл, Мікаель Хасбергер і Вільгельм Хуцк. Керівником «БІКОМу» з 2016 року є Ірина Хван.

Відзначимо, що у 2002-2011 рр співзасновниками цієї брокерської контори були Петро Рощенко, Тамара Рощенко та Дмитро Рощенко. Вони ж значаться нинішніми бенефіціарними власниками кооперативу ГБК «Центр».

У 2016 році керівником «БІКОМу» була Тетяна Ус, яка орієнтовно у той же період очолювала ТОВ «Сітімама» і ТОВ «Сіті Модуль», засновником яких на той час була Олена Рощенко. Усі ці фірми зареєстровані за однією адресою: Київ, вул. Богдана Хмельницького, 56-А.

Олена Рощенко – акціонер ПАТ «Дружківський завод металевих виробів» разом із Іриною Міщенко. Це – дочка і дружина екс-директора одного з департаментів Державної фіскальної служби України Сергія Міщенка, якого журналісти помітили при частих візитах до бізнес-центру, де знаходиться офіс екс-нардепа Ігоря Кононенка.

З 2017 року керівником кооперативу ГБК «Центр» є Юрій Маклаков.