Поліція підозрює, що військові під прикриттям «переговорки» переплатили в півтора-два рази
18.09.2019   //  

Поліція підозрює керівництво Квартирно-експлуатаційного відділу Миколаєва (КЕВ) в привласненні бюджетних коштах при укладанні угод з ТОВ «ВКП «МК Енергобуд» та ТОВ «Вайт-Білдінг» на загальну суму 11,63 млн грн.

Про це стало відомо з ухвали Центрального районного суду Миколаєва, куди слідчий звернувся в рамках кримінального провадження №42019150410000061від 22.05.2019 року.

За даними слідства, в листопаді керівник КЕВ та його заступник прийняли рішення провести закупівлю по об`єкту «Капітальний ремонт зовнішніх мереж електропостачання в/м № 68, в м. Очаків, Миколаївської обл.» за переговорною процедурою. Причиною було названо потреби оборони.

В поліції підозрюють, що в цьому випадку у КЕВ не було обставин, які за законом «Про публічні закупівлі» дозволяють застосувати переговорну процедуру, тому посадовці не мали законних підстав не проводити тендер. Але тендерний комітет вирішив за неконкуретною процедурою укласти угоду на капремонт мереж електропостачання в військовому містечку №68 з ТОВ «ВКП «МК Енергобуд», її вартість склала 5,54 млн грн.

Слідчі провели моніторинг цін на ринку на товари та устаткування, які були вказані в кошторисі закупівлі КЕВ. Моніторинг показав завищення цін. Наприклад, «ВКП «МК Енергобуд» вказало в актах, що встановли кабель напругою 10 Кв перерізом 3.240 мм2 АСБЛ-10 3х120 вртістю 726,59 грн./м на загальну суму 3,56 млн грн. Тоді як ринкова ціна на такий кабель до 500 грн./кв м. Або в півтора рази дешевше. В грудні 2018 року військові перерахували фірмі 5,41 млн грн.

За схожою схемою з застуванням переговорною процедури була укладена угода з ТОВ «Вайт-Білдінг». Було замовлено капремонт зовнішніх мереж водопостачання військового містечка № 6 в с. Михайлївка Миколаївської обл., вартість угоди склала 6,09 млн грн.

Згідно кошторису, «Вайт-Білдінг» запланувало встановити дизельний генератор Dalgakiran DJ17CP16 вартістю 401 тис грн., насосну станцію вартістю 505 тис грн. та два резервуара за 430 тис грн. кожний. В ході проведення моніторингу цін на вказане устаткування встановлено, що ціна на такий генератор складає до 210 тис грн. з доставкою, (майже в два рази менше ніж заплановано в кошторисній документації), ціни на насосні станції пожежогасіння становлять до 200 тис. грн. (більш ніж в два рази менше від вказаних в кошторисі).

В суді слідчий клопотав призначити цінову експертизу закуплених матеріалів та устаткування в Миколаївському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України. Суд це клопотання задовольнив.

«ВКП «МК Енергобуд» засноване в червні 2017 року і за цей час отримало замовлень на 61, 16 млн грн. З цієї суми 24,65 млн грн. припадає майже на три десятки угод саме з КЕВ Миколаєва.

Власником запорізького «Вайт-Білдінг» вказаний Джоні Ригвава з Харкова, директором є Валентина Михайленко. За даними «Прозорро», з квітня 2017 року фірма уклала угод на 124,47 млн грн. З них дв іза переговорною процедурою з КЕВ Миколаєва на загальну суму 11,31 млн грн.

Очолює КЕВ Миколаєва Олександр Марцоха.