Укрінфрапроект «заточив» під «Weber» тендер щодо рятувальних пікапів на 107 мільйонів
18.09.2019   //  

Державне агентство інфраструктурних проектів України 13 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Валідус Спецавто» спеціальних аварійно-рятувальних машин легкого типу (САРМ-Л) на 107,44 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Учасники мали надати комплект інструментів та приладдя для сервісного обслуговування та ремонту гідравлічного аварійно-рятувального обладнання або листи від навчальних закладів ДСНС України з підтвердженням наявності у них зазначеного інструменту.

ТОВ «Пост-01» вимагало прибрати цю вимогу. За даними фірми, у 2018-2019 роках Німецький гуманітарний фонд GIZ поставив ДСНС автомобілі САРМ з обладнанням та сервісними інструментами і приладдям «Weber». GIZ закупив їх на публічних торгах у Німеччині, причому на вимогу ДСНС технічна документація торгів нібито була виписана під «Weber». Компанія «Holmatro» (Нідерланди) отримала від GIZ відповідь на запит щодо можливої участі в торгах, що буде розглядатися лише обладнання «Weber», бо на цьому наполягла ДСНС. Отже, учасникам з обладнанням «Weber» не треба включати сервісні інструменти і приладдя вартістю близько 17 тис євро в ціну, бо ті вже є у ДСНС. До того ж, як пише «Пост-01», фірма «Weber» має в Україні ексклюзивного представника.

Держінфрапроект відмовився змінювати тендерну документацію нинішнього, пославшись на лист від Департаменту ресурсного забезпечення ДСНС, який не був оприлюднений.

Цьогоріч поставлять 31 автомобіль САРМ-Л на базі п’ятимісного повнопривідного пікапа Ford Ranger Євро 6 2019 р. в. із кондиціонером і подушками безпеки по 3,47 млн грн.

У травні Держінфрапроект замовив цій фірмі 20 таких автомобілів за такою ж ціною.

Пікапи 2019 р. в. без додаткового обладнання продають у салонах по 0,79-1,16 млн грн.

У кожній машині буде планшет Lenovo Yoga Book 4/128GB LTE (ZA160064UA) в удароміцному і вологозахищеному чохлі Peli 1065CC із софтом схем легкових автомобілів CRS RDW Edition. На ринку такі планшети без спецсофту коштують 19-22 тис грн., а чохли – 1 715 грн. Навесні тендер передбачав значно дорожчі та якісніші планшети.

Також машини оснастять електролебідкою, сигнально-гучномовною установкою,  кунгом, навігатором з відеореєстратором і камерою заднього огляду, радіостанціями, мобільною освітлювальною установкою, ношами, аптечкою, вогнегасниками, шабельною пилкою, комплектом для руйнування скла, пневматичними підйомними подушками, сокирою, бензорізом, інструментом для проникнення, каністрою, ліхтарями, розтискачем, різаком, бензопилою, противідкатними упорами, стійками, домкратом, лопатами, кувалдою, тросом, знаком аварійної зупинки, огороджувальними стрічками і конусами тощо.

Договір дозволяє повний аванс згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 року №117.

Ціна угоди на 0,9% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 108,39 млн грн.

Столичний «Валідус Спецавто» належить директору Андрію Нагорному з Києва. Раніше він керував і володів столичним ТОВ «Спецвен» разом з киянином Євгенієм Чистюхіним, доки фірму не переписали на нового директора Віталія Пашковського з Житомирщини.

Із 2015 року переможець отримав підрядів на 316,83 млн грн., з яких цей – найбільший.

Єдиним конкурентом із такими ж Ford Ranger було ТОВ «Ніко Форвард Мегаполіс», яке належить ТОВ «КУА «Ковін Капітал» Володимира Гнатишина і Світлани Сосновської та ТОВ «Ніко Авто Холдінг (Україна)» офшора «Ніко Холдінг Енд Інвестмент Лімітед» (Кіпр) Івана Ніколайчука з Великобританії.

Гнатишин раніше був бізнес-партнером колишнього міністра юстиції Павла Петренка, одного з найближчих соратників лідера «Народного фронту» Арсенія Яценюка.