Прокуратура не забрала спецдозвіл на родовище нафти у фірми, оформленої на туристичну агентку
17.09.2019   //  

Суд відмовив прокуратурі Чернігівської області в задоволенні позову щодо скасування наказу Державної служби геології та надр, яким фірмі ТОВ «Форум СВМ» без аукціону було видано спецдозвіл на  користування Оборівською нафтогазоносною площею Чернігівської області.

Таке рішення 9 вересня прийняв Чернігівський окружний адміністративний суд.

З матеріалів справи відомо, що весною 2018 року «Форум СВМ» для отримання спецдозволу без проведення аукціону передало в Держгеонадр дані робіт і досліджень пов`язаних із геологічним вивчення надр (РДГВН). В квітні служба їх зареєструвала і передала в Держкомісію України по запасах корисних копалин, яка провела їх апробацію. Отримані документи Держгеонадра подали на затвердження Чернігівської облради і в останні дні 2018 року було видано наказ №508 про видачу «Форум СВМ» спецдозволу на 20 років.

В суді прокуратура вимагала визнати незаконним всі ці дії по легалізації підстав для видачі спецдозволу та визнати сам документ протиправним. На думку прокуратури, держгеонадра не мали права реєструвати геологорозвідувальну інформацію, що подала фірма.

Але суд встановив, що «Форум СВМ» мало всі можливості отримати необхідну геологорозвідувальну інформацію, для цього їй не потрібен був спеціальний дозвіл. Адже після того, як дані зареєструвало Держгеонадр, всі подальші кроки держорганів вписувалися в схему апробації.

Відтак суд відмовив прокуратурі в задоволенні позову.

Валерія Нижник

ТОВ «Форум СВМ» зареєстроване на ТОВ «КУА «Інвеко-Інвест», яке діє в інтересах  Закритого недиверсифікованого венчурного пайового інвестиційного фонду «Регіональний розвиток». Контролером фірми та її керівником з грудня 2017 року вказана киянка Валерія Валеріївна Нижник.

Нещодавно, в кінці серпня, Валерія Нижник зареєструвалася ФОП з основним КВЕД – «Діяльність туристичних агентств».

Вказані при реєстрації телефон та пошта (+380979026679; 2847996@gmail.com) використовує  турагентствами «I Like Travel», де працює Валерія Нижник.

В Реєстрі оцінки впливу на довкілля «Форум СВМ» вказала як контактний номер +380933815064. Цей же номер використовує ТОВ «Київські інвестиції» Ольги Ковальської. Вона прописана за однієї адресою в Шаргороді Вінницької області з Віктором Ковальським. Останній згадується в ЗМІ як екс-перший заступник Шаргородскьої РДА, він також вказаний співвласником ТОВ «Варва нафта». Ця фірма отримала спецдозвіл в один день зі згаданою «Форум СВМ» одним указом керівника Держгеонадр Олега Кирилюка. Також була використана схема апробації для отримання на 20 років спецдозволу для робіт на однойменній площі «Варва нафта» також в  Чернігівській області. Щоправда в державній базі інформація про сцедозвіл «Варва нафти» відсутня.

Натомість в спецдоволі «Форум СВМ» вказано, що фірма витратила на геологорозвідувальну інформацію 376 тис грн., а за спецдозвіл заплатила 610 тис грн. Таким чином, доступ до Оборівської нафтогазової площі фірми обійшовся офіційно в 986 тис грн. Також фірма пообіцяла місцевій владі провести капітальний ремонт дороги від села Валки до закінчення села Ряшки (довжиною біля 10 км).

В документах з оцінки впливу на довкілля «Форум СВМ» вказало, що перспективні ресурси запасів нафти та розчиненого газу Оборівської площі становлять 143 тист та 15 млн м куб. більш перспективним вважається видобуток нафти, першу свердловину обіцяють пробурити до 2022 року.

«Форум СВМ» серед переліку КВЕД не має виду діяльності, що стосується видобутку нафти або газу.