Група «Слуг народу» пропонує впустити «майданчики Антона Яценка» ще й на ринок землі
17.09.2019   //  

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 2047-1 за підписом групи депутатів від «Слуги народу», яким запропоновано аби електронні майданчики визначали вартість земельних ділянок у випадках продажу фізичними особами. Також законопроект закріплює схему майданчиків на ринку оцінки нерухомості.

Про це йдеться у блозі колишньої держуповноваженої АМКУ Агії Загребельської, яка у 2018-2019 роках вела антимонопольне розслідування цієї схеми.

Законопроектом 2047-1 пропонується пропонується розширити сферу дії такої процедури на земельні ділянки, що продаються (обмінюються) фізичними особами. Для цього абз. 2 ч. 5 ст. 201 Земельного Кодексу пропонують у такій редакції: «Визначення вартості земельних ділянок у випадках їх продажу (обміну) фізичними особами здійснюється авторизованими електронними майданчиками відповідно до вимог статті 172 Податкового кодексу України».

За оцінкою Загребельської, це означатиме, що «успішність земельної реформи в країні буде залежати, в тому числі, від того, наскільки якісно буде працювати «картель приватних компаній», на який держава немає впливу, не володіє інформацією про його діяльність, не висувала вимог щодо його власників та топ-менджменту, не має повноважень щодо регулювання та контролю стосовно нього, не передбачила окремої відповідальності за порушення».

З урахуванням інших норм законопроекту 2047-1, складеться ситуація, коли держава не зможе вивести на ринок нову, навіть державну компанію, без отримання письмової згоди від існуючих чотирьох майданчиків, або без внесення змін до Податкового та Земельного кодексу.

Законопроект 2047-1 за підписом 19 нардепів від «Слуги народа» внесено 13 вересня. Серед підписантів близькі президенту Володимиру Зеленському депутати – актор «Кварталу 95» Юрій Корявченков і маркетолог «Кварталу 95» Ольга Руденко.

Цей законопроект є альтернативним до основного законопроекту 2047, який було внесено 4 вересня за підписом 31 нардепа від «Слуги народу» та «Голосу», у тому числі серед підписантів низка керівників парламентських комітетів.

Основний законопроект 2047 пропонує взагалі повністю виключити електронні майданчики зі схеми оцінки майна в Україні.

Альтернативний законопроект може заблокувати на невизначений час прийняття 2047. Це збереже на весь цей час існуючу схему, коли чотири фірми ПП «Інформаційно-консалтинговий центр АСБОУ», ТОВ «Ві Ай Пі Департамент», ТОВ «Про закупівлі», ТОВ «Акцепт Онлайн» забирають з ринку понад 1 млн грн на добу.

Нагадаємо, Фонд держмайна у 2018 році дозволив чотирьом фірмам надавати посередницькі послуги реєстраторам і нотаріусам по доступу до Єдиної бази звітів про оцінку майна. Електронні майданчики виконують виключно посередницькі функції передачі інформації, схожі на електронну пошту. При цьому майданчики на власний розсуд встановлюють плату за свою послугу, яка  зросла з 510 до 1800 гривень за кожне звернення до держреєстру. Оплату цих послуг реєстратори покладають на продавців квартир.

Засновники вказаних фірм пов’язані з оточенням нардепа Антона Яценка, відомого як «хрещений батько» Тендерної Палати. При цьому майданчики позбавляють доступу до державної бази тих реєстраторів, що дозволяють собі публічну критику монополістів.

АМКУ розслідував антиконкурентні узгоджені дії майданчиків з листопада 2018 року. Ще до офіційного старту розслідування з’ясувалось, що вони не відповідають на інформаційні вимоги Комітету. Верховна Рада внесла у Податковий Кодекс поправку, якою заборонила Антимонопольному Комітету займатись розслідуванням по будь-яким об’єктам, пов’язаним з правами інтелектуальної власності. Законопроект 2047-1 залишає заборону АМКУ займатись патентованою схемою.