«Енергоатом» за 23 мільйони купив піч для обробки деталей до американського палива
17.09.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 9 вересня за результатами тендеру замовило компанії «Zentrum Solutions AG» (Швейцарія) обладнання на 643 тис євро, або 22,97 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня для потреб ВП «Атоменергомаш» поставлять горизонтальну вакуумну піч IU72/1H/2RV/6 bar виробництва фірми «Iva Schmetz GmbH» (Німеччина) або еквівалент. Вона потрібна для термообробки і пайки деталей голівок у межах освоєння технології з виготовлення голівок і хвостовиків до тепловидільних збірок ТВЗ-WR виробництва «Westinghouse» (США). Гарантійний строк становить рік з дати вводу в експлуатацію.

Ціна угоди на 0,3% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 23,04 млн грн.

Єдиним конкурентом із продукцією тієї ж «Iva Schmetz GmbH» було дніпровське ТОВ «Фірма «Фокус Трейд» директора Андрія Колодка з Енергодара, який також володіє ТОВ «Променергоавтоматика». Раніше він очолював відділ КП «Підприємство комунальної власності» Енергодарської міськради, а в 2015 році йшов туди від «БПП».

Створену в грудні 2018 року компанію «Zentrum Solutions AG» зі статутним капіталом 100 тис швейцарських франків очолює німець Вільгельм Алекс Гуделов (Wilhelm Alex Gudelow). У Швейцарії він значиться або значився директором цілої низки юридичних осіб, зокрема раніше керував компанією «Allodium SA», яка в 2016 році виконувала авіаперевезення вантажу на 248 тис швейцарських франків для ДК «Укрспецекспорт».

Фірма підтвердила досвід виконаним договором від березня 2019 року зі швейцарською «ABCD Feuerloscher GmbH» про поставку вакуумної печі за 98 тис євро. У серпні вона виграла єдиний підряд «Енергоатома» щодо обмежувачів перенапруги на 7,42 млн грн.