Залізниця відмінила оголошений ще в січні тендер на оцінку майна за 27 мільйонів
16.09.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» 11 вересня відмінила двічі оскаржений тендер на оцінку майна очікуваною вартістю 27,00 млн грн. через відсутність подальшої потреби. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Для цілей бухгалтерського обліку і фінансової звітності за МСФЗ хотіли замовити оцінку майна «Укрзалізниці» з усіма філіями і підрозділами станом на 1 січня 2019 року, а саме:

  • основних засобів (будівлі, споруди, передавальні пристрої, транспортні засоби, машини, обладнання, інструменти, прилади, інвентар, багаторічні насадження, тварини та інше);
  • незавершених капітальних інвестицій (капітальне будівництво, придбання / створення нематеріальних активів, придбання / виготовлення основних засобів);
  • нематеріальних активів (права користування природними ресурсами і майном, права на комерційні позначення та об’єкти промислової власності, авторське і суміжні права та інше).

ТОВ «Оціночна компанія Аргумент» оскаржила в АМКУ низку дискримінаційних вимог, після чого адмінколегія зобов’язала замовника усунути обмеження. Йшлося про таке:

  • Зокрема замовник вимагає від учасників надання у складі пропозиції низки довідок, які передбачені законом «Про публічні закупівлі» тільки для переможця процедури.
  • Також ідеться про вимогу не менше семи оцінювачів саме у штаті. Директор скаржника є оцінювачем, але працює за рішенням зборів без трудової угоди.
  • Крім того, замовник вказав орієнтовну кількість об’єктів оцінки, зазначивши, що узгодить остаточну під час надання послуг. На думку адмінколегії, це порушує закон і може створити перешкоди учасникам торгів під час формування пропозиції та ціни.
  • Ще замовником вимагалось підтвердити чистий дохід за 2017 рік не менше 5,00 млн грн. без ПДВ, а скаржник «Аргумент» підтвердив на засіданні 4,10 млн. грн.
  • Також знесли вимоги досвіду надання послуг з оцінки підприємствам залізничного транспорту в Україні та не менше двох фахівців із міжнародними сертифікатами із МСФЗ і не менше одного управляючого проектами з міжнародним сертифікатом.

Тендерну документацію було змінено, однак «Аргумент» знову поскаржився в АМКУ, заявивши, що замовник продовжує дискримінацію. Тепер АМКУ наказав «ЦЗВ» прибрати вимоги про відсутність випадків анулювання ФДМУ сертифіката суб’єкта оціночної діяльності чи негативних рецензій на звіти оцінки за останні п’ять років, а також про досвід оцінки саме майна залізничного транспорту в Україні та саме необоротних активів залізничного транспорту в Україні та/або СНД. Замовник змінив тендерну документацію.

На тендер прийшло сім фірм. Це ТОВ «Делойт і Туш» і ТОВ «КПМГ-Україна», які представляють «Deloitte» і «KPMG» з «великої четвірки аудиторів», ДочП «Бейкер Тіллі Україна Консалтинг» ТОВ «Бейкер Тіллі Україна» з міжнародної мережі «Baker Tilly», а також згадана «Оціночна компанія Аргумент», ТОВ «Незалежна експертна оцінка «Експерт», ТОВ «Консалтингова компанія «Острів» і ТОВ «Ессет Експертайз».

Замовник відхилив їх усіх і згодом відмінив тендер через відсутність подальшої потреби.

Державна аудиторська служба України 29 серпня почала моніторинг закупівлі на підставі даних автоматичних індикаторів ризиків за два тижні до відміни тендеру замовником.

Нагадаємо, восени 2018 року ТОВ «Інтелект Консалт Груп» виграло три тендери по оцінці рухомого складу, металевого брухту і відпрацьованих нафтопродуктів на 5,60 млн грн. Ще один тендер щодо основних засобів очікуваною вартістю 4,43 млн грн. було відмінено.

Директором із розвитку в «Інтелект Консалт Груп» на той час працював Олександр Кулак, який раніше був заступником директора філії «Центр забезпечення виробництва».