«Укроборонпром» замовляє міжнародний аудит за 29 мільйонів – закінчать аж за два роки
16.09.2019   //  

ДК «Укроборонпром» 12 вересня повідомив про намір укласти угоду з ТОВ «Бейкер Тіллі Україна» про послуги незалежного аудиту концерну та його підприємств із залученням міжнародних експертів за 29,34 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

За півтора року, тобто до весни 2021 року проведуть аудит консолідованої / комбінованої фінансової звітності Групи «Укроборонпром» згідно Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) і Міжнародних стандарт аудиту за 2018-2019 роки. Також виконавець проведе для замовника до десяти презентацій, семінарів із питань застосування МСФЗ.

Згідно проекту договору, Група «Укроборонпром» включає 116 підприємств на підконтрольній території України і 21 на території ОРДЛО та окупованого Криму.

Проект договору забороняє замовнику будь-якими діями звужувати коло питань, які підлягають висвітленню у ході аудиту, а також обмежувати доступ до інформації та документації, які запитує виконавець для цілей аудиту. Однак замовник має право не надавати на письмовий запит виконавця інформацію і документацію, якщо таке надання не дозволяється нормами законодавства про інформацію з обмеженим доступом.

Ціна договору буде на 10% нижчою від очікуваної вартості закупівлі у 32,50 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», яке представляє в Україні компанію «Ernst & Young» із так званої «великої четвірки аудиторів».

Засновниками «Бейкер Тіллі Україна» є директор Олександр Почкун, Гагік Нерсесян, Сергій Кесарєв, Олександр Шульга, Оксана Ковтун, Олександра Звєрєва і Володимир Мукомела. За даними системи «YouControl», раніше замість останніх двох у складі засновників був Олександр Коновченко. Фірма є незалежним членом міжнародної мережі «Baker Tilly International» і однією з найбільших аудиторських компаній України.

Нагадаємо, ще в листопаді 2017 року «Укроборонпром» оголосив перший тендер щодо консультаційних послуг очікуваною вартістю 130,00 млн грн. Його вирішили провести за процедурою двохетапного конкурентного діалогу, яка застосовується, коли замовник не може визначити вид послуг і потребує провести переговори з учасниками. У грудні 2017 року тендер відмінили та оголосили наново з розподілом на три лоти щодо аудиту за МСФЗ та стратегічного і юридичного оглядів. У 2018 році тендерну документацію кілька разів змінювали, а в грудні 2018 року оприлюднили учасників майбутніх торгів. Зокрема аудит за МСФЗ хотіли провести чотири фірми: «Бейкер Тіллі Україна», «Ернст енд Янг Аудиторські послуги», ТОВ «Грант Торнтон Легіс» і словенська «Grant Thornton Advisory d.o.o.». Зрештою в липні 2019 року «Укроборонпром» замість оголосив нинішні відкриті торги щодо аудиту за МСФЗ. Від учасників вимагався досвід проведення не менше двох аудитів підприємств чи їх об’єднань, які мають  розгалужену організаційну структуру (не менше ніж 30 підрозділів, філій або підприємств) у період з 2014 року по 2019 рік.