У Філатова втричі роздули кошторис ремонту стадіону Лайка до 421 мільйона – бетон у півтора рази дорожчий від ринку
13.09.2019   //  

Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради 10 вересня за результатами тендеру замовив ТОВ «СК «Стройінвест» реконструкцію спортивного комплексу та будівель за 282,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У лютому 2018 року «Стройінвест» виграв підряд КП «Спорт-Інвест» Дніпровської міської ради на реконструкцію стадіону імені Петра Лайка по вул. Універсальна, 18А за 148,90 млн грн. Фірма мала влаштувати центральні трибуни з VIP-зоною та північні трибуни, тент, легкоатлетичну арену з обладнанням, спортивні майданчики, футбольне поле та мініполе з обладнанням, тротуари, проїзди, огородження і зовнішні інженерні мережі, озеленяти територію до кінця 2018 року. Однак у грудні 2018 року з невідомих причин строк виконання робіт перенесли на рік. А в лютому 2019 року договір було розірвано з оплатою 139,00 млн грн. у зв’язку з рішенням міськради передати функції замовника Департаменту благоустрою та інфраструктури на чолі з Михайлом Лисенком.

Нова угода передбачає строк виконання робіт ще на рік пізніше – до кінця 2020 року.

Отже, загальна вартість реконструкції збільшилась утричі – до 421,00 млн грн.

Як і на минулорічному тендері, за підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, вибірково перевірені ціни будматеріалів перевищують рівень ринку та інших тендерів.

Наприклад, гарячекатана арматурна сталь коштує 24-27 тис грн./т. На інших тендерах її можна знайти в середньому на третину дешевше – наприклад, по 19 тис грн./т.

Бетон М350 П4 С20/25 замовили по 3 150 грн./куб. м. На сайті «Ковальська» види такого бетону з різною водонепроникністю W6 або W8 без доставки автобетонозмішувачем коштують 2 372-2 400 грн./куб. м, що на третину дешевше.

Окремі конструктивні елементи будівель та споруд з перевагою гарячекатаних профілів замовили по 55 тис грн./т, що на 6% дорожче від торішньої ціни у 51 814 грн./т.

Деякі пункти відомості незрозумілі. Так, перфорований лоток 600х100х3000 U5 ULM316 чомусь коштує 15,49 млн грн., хоча це триметровий кабельний лоток у вигляді сходів з оцинкованої нержавіючої сталі, який продається на ринку менше ніж за тисячу гривень.

Ціна угоди на 1,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 286,29 млн грн.

ТОВ «Нікопольська будівельна компанія «Бест» не допустили до тендеру, бо воно завантажило розрахунки з цінами так, що вони були видимі для всіх до аукціону.

Єдиним допущеним конкурентом було дніпровське ТОВ «Будівельно-монтажне проектне бюро «Новий дім» Оксани Коваль і директора Сергія Грушецького, причому ніхто не знижував ціну під час торгів. Цього з 2018 року суперник отримав підрядів виключно Дніпровської міської ради та Дніпропетровської ОДА на 696,24 млн грн.

Засновником і директором дніпровської «СК «Стройінвест» є Денис Островський, а підписантом – Юрій Кравченко.

Островський володіє ТОВ фірма «ВЛК» із радником, а до того – заступником директора КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міськради Павлом Похвалітовим. Останній також був відомий як начальник Дніпровського центру телекомунікаційних послуг ПАТ «Укртелеком» і працівник ДМП ВКГ «Дніпро-Західний Донбас».

Островський був засновником нині ліквідованих ТОВ «Вітолір» сам і ГО «Нова сила» з Андрієм Чеботарьовим та Іваном Лайваном. Лайван керував КолП «Дніпроуніверсал», директором якого нині є Лариса Островська, а засновником – Дмитро Герасимов.

Із 2015 року переможець отримав підрядів переважно у Департаменту на 1,61 млрд грн.