Суд призначив 25 тисяч штрафу начальнику сервісного центру, який разом з посередником продавав водійські посвідчення
13.09.2019   //  

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області призначив по 25,5 тисяч грн. штрафу екс-начальнику сервісного центру Сергію Хоменку та Миколі Добряку, яких спіймали на хабарі за допомогу в отриманні водійських посвідчень. Про це написала Дарини Синицька у «Полтавщині» з посиланням на вирок суду від 30 серпня.

Сергій Хоменко був призначений на посаду начальника територіального сервісного центру № 5344 (Миргород) у грудні 2016 року. Він товаришував із Миколою Добряком.

У грудні 2017 Добряк сказав своїй знайомій, що може допомогти отримати посвідчення категорії «D» без іспитів на навчання. За 6,5 тис грн. для нього та його товариша Сергія Хоменка він пообіцяв вплинути на службових осіб полтавської автошколи ПП «Професійний стандарт» і Миргородського ТСЦ. Ті мали допомогти під час проходження курсів водіїв, складання заліків та іспитів, забезпечити успішне складання теоретичного і практичного іспиту та отримання посвідчення водія категорії «D», без фактичної здачі іспитів.

Знайома погодилася, а після цього одразу написала заяву до правоохоронних органів.

Під час подальшого обговорення, в середині 2018 р. Микола Добряк вказав, що треба 3 тис грн. за вплив на співробітників сервісного центру. Для передачі коштів 8 червня 2018 вони зустрілися біля адмінбудівлі ТСЦ у Миргороді. Жінка віддала Добряку 2 тис грн. і домовилася із ним, що решту, 1 тис грн., передасть пізніше.

Того ж для Микола Добряк передав отримані кошти Сергію Хоменку у його службовому кабінеті, а «клієнтка» отримала свої права категорії «D», хоча не складала жодного іспиту. Одразу після цього кабінет начальника ТСЦ № 5344 обшукали, а Сергія Хоменка затримали.

За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, у червні 2018 р. Хоменко був звільнений з посади начальника територіального сервісного центру № 5344.

10 травня обидва уклали із прокурором Ростиславом Яроцьким угоду про визнання винуватості. Добряк та Хоменко зобов’язалися визнати провину в інкримінованому злочині та допомогти викрити решту причетних до нього, а прокурор — наполягати на призначенні штрафу.

30 серпня суддя Олександр Городівський затвердив обидві угоди. Він визнав Миколу Добряка та Сергія Хоменка винними у хабарництві (ч.2 ст.28, ч.2 ст.369-2 ККУ). У якості покарання обом призначив по 25,5 тис грн. штрафу.

У справі фігурують не тільки ці двоє. У матеріалах щодо Добряка та Хоменка вказано, що справи стосовно службових осіб ТСЦ та автошколи виділені в окремі провадження. Наразі відомо, що продовжується розслідування щодо, як мінімум, ще чотирьох осіб, причетних до справи. Це двоє працівників автошколи «Професійний Стандарт», один з співвласників підприємства Валерій Каспіч та його дружина.