Залізниця розіграла 2 мільйона на охорону між улюбленими охоронцями Кернеса
12.09.2019   //  

Філія «ЦТС «Ліски» ПАТ «Укрзалізниця» 2 вересня за результатами тендерів уклала угоди з ТОВ «Агентство комплексної безпеки – Охоронна фірма» щодо надання послуг охорони території та приміщень на загальну суму 2,21 млн грн.

Про це пише «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Згідно з тендерною документацією переможець має надати охоронні послуги на десяти об’єктах філії «ЦТС «Ліски» на два місяці – до кінця жовтня.

Всього було проведено два тендери, участь в яких крім переможця взяли ще дві фірми, але їх дешевші пропозиції замовник відхилив через відсутність у претендентів досвіду роботи на ринку та на об’єктах, пов’язаних з роботою митного термінала.

«АКБ – ОФ» зареєстроване в місті Харкові на Московському проспекті у будинку №179-Б.

Фірма належить Топчій Тетяні Григорівні, а директором значиться Топчій Ольга Миколаївна, яка згідно з декларацією, є дружиною екс-депутата міськради від Партії регіонів Олексія Топчія, який нині очолює КСП «Харківгорліфт».

Тетяна Топчій також має у своїй власності декілька охоронних фірм: ТОВ «АКБ – ОФ Бріг», ТОВ «АКБ – ОФ Фрегат» та ТОВ «АКБ Галеон». Остання фірма є фігурантом кримінальної справи щодо роботи конвертаційного центру. Також правоохоронці підозрювали Олексія Топчія та керівника Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міськради Валентина Топчія в причетності заворушень в Харківській мерії в червні 2018 року.

Від «Наших грошей»

Конкурентами «АКБ – ОФ» на тендерах було ТОВ «Бекет» (Кам’янське, Дніпропетровська обл.), власниками якого вказані Валерій Леонідович Гінцар та  Іван Смєлянєць і до цього фірма не отримувала держзамовлень. «Антикорупційний блок учасників АТО» під час подій в Харківській міськраді в червні 2018 року називав Валерія Гінцара «охоронцем Кернеса». Він є співвласником ТОВ «Охоронне агентство «Практик». За три роки фірма отримала від комунальних підприємств «Харківводоканал» та Харківський метрополітен» замовлень на 128,72 млн грн. «Харківський антикорупційний центр» стверджував, що «ОА «Практик» пов’язане з Олексієм Топчієм, фірма дружини якого перемагла на тендерах залізничників. «ОА «Практик» та інша фірма Топчіїв – «АКБ «Галеон» входять до п’ятірки найулюбленіших замовників послуг охорони Харківської мерії.

Інший конкурент на тендері було ПП «Харківська міська охорона» Віктора Косолапова. Фірма за останні роки отримали від установ Харкова та області замовлень на 931 тис грн.

З березня 2017 року, за даними «Прозорро» «ЦТС «Ліски» замовив послуг «АКБ-ОФ» на 31,82 млн грн. За цей час від комунальних підприємств Харкова фірма отримала замовлень на 0,9 млн грн.