«Укравтодорівця» затримали за вимагання хабаря від «Полтавабудцентру» (додано)
12.09.2019   //  

Затримання Максименка біля готелю “Юність” у Одесі. Фото “Думская”

(додано подробиці вимагання хабаря)

НАБУ затримало керівника Служби автомобільних доріг у Миколаївський області Андрія Максименка під час одержання хабаря у розмірі $90 тисяч. За даними НАБУ, це був другий транш хабаря у розмірі 2,5 млн грн.

«Укравтодорівця» затримали на хабарі нібито від «Ростдорстроя», який отримав в області найбільші тендери на мільярд

За даними видання «Думская«, затриманий вимагав ці гроші у компанії «Ростдорстрой», що є найбільшим підрядником САД у Миколаївській області в останні роки. Про це свідчать дані «Прозорро».

Однак пізніше прокурор САП у суді повідомив, що чиновник вимагав гроші від компанії «Полтавабудцентр».

Максименко вимагав гроші від керівництва компанії «Полтавабудцентр», яка виконує роботи по ремонту дороги Н-11 «Миколаїв – Кривий Ріг», за те, щоб «вибити» гроші з «Укравтодору» і розрахуватися ними з підприємством за виконані роботи за договором 2018 року на суму 90 млн грн на ремонт дороги Н-11.

«8 серпня Максименко зв’язався через» телеграм «з громадянином Амірханяном і повідомив йому, що їм вжито заходів щодо вступу грошей на рахунку Служби автомобільних доріг, які він може направити на платіж з» Полтавабудцентр «. За це Максименко зажадав 7% від суми платежу», – розповів прокурор.

За його словами, через кілька днів Максименко знову зв’язався з Амірханяном і повторив свою вимогу, а 26 серпня 2019 року повідомив йому по «телеграм», що зможе виплатити «Полтавабудцентр» 57 млн ​​гривень.

За даними слідства, Андрій Максименко, використовуючи своє службове становище, прийняв рішення, незважаючи на вимоги «Укравтодору» перерахувати гроші за іншим договором, перенаправити їх саме за договором з «Полтавабудцентр» по ремонту дороги Н-11.

«Я скажу – дайте мені гроші, мені треба аванс, і візьму ці гроші виплачує тобі», – цитує прокуратура слова Максименко, адресовані керівнику «Полтавабудцентр».

3 вересня в кабінеті Андрія Максименко у нього відбулася зустріч з Амірханяном, в ході якої він розповів, що на рахунок САД в Миколаївській області надійшло 63 млн гривень. В ході цієї зустрічі, як каже прокурор, Максименко на калькуляторі вирахував в присутності Амірханяна суму, яку він повинен буде йому передати – 90 тисяч доларів. До цього в ході телефонної розмови з співробітницею Служби автомобільних доріг в Миколаївській області (ймовірно, Тетяною Максимчук – Delo.ua), Максименко строго заборонив їй як-небудь розпоряджатися коштами, що надійшли на рахунок.

В результаті Максименко і Амирханян погодили зустріч на 11 вересня в Одесі, де при передачі 90 тисяч доларів начальник миколаївської Служби автодоріг був затриманий співробітниками НАБУ.

В ході судового засідання Андрій Максименко заявив, що гроші йому підкинули, і що насправді він весь час перебування на своїй посаді критикував «Полтавабудцентр» за блокування цим підприємством тендерів Служби автодоріг і виступав проти цього підприємства.

Андрій Максименко з 2013 по 2016 роках працював у Київській обласній держадміністрації. У 2017 році він переїхав у Миколаїв радником голови місцевої ОДА Олексія Савченка («БПП»). За даними видання «Никвести», Савченко рекомендував Максименка міністерству інфраструктури на посаду керівника місцевої САД, і того було призначено у лютому 2018 року.

ТОВ «Ростдорстрой» до переїзду Максименка отримало лише кілька підрядів Миколаївської САД на суму 149,31 млн грн у 2011-2012 роках. Потім у фірми не було жодного виграного тендеру Миколаївської САД аж до червня 2017 року, коли Савченко перевів Максименка в обладміністрацію. Після цього «Ростдорстрой» отримав підряди на 913,65 млн грн.

Загалом у цей період Миколаївська САД провела тендери на 3,79 млрд грн, тобто «Ростдорстрою» дісталась чверть усіх підрядів. І половина цих підрядів на суму 468,79 млн грн припали на період з 2018 року, коли Максименко офіційно очолив місцеву САД.

При цьому «Ростдорстрой» не завжди перемагав на тендерах Миколаївської САД завдяки найкращій ціновій пропозиції. Наприклад, підряд на ремонт ділянки дороги Н-14 Олександрівка – Кропивницький – Миколаїв, км 165+000 – км 172+000 вартістю 165,00 млн грн (це було лише на половину відсотка менше очікуваної вартості торгів) фірма отримала лише після того, як САД під керівництвом Максименка відхилила дешевші на 12 млн грн пропозиції фірм «Альтіс-констракшн» і «Полтавабудцентр». Єдиним допущеним учасником тоді була компанія «Альтком», яка також стала одним з фаворитів Миколаївської САД за часів Максименка (отримала підряди у 2017-2019 роках на 418,53 млн грн).

Також значні підряди у 2017-2018 роках отримували компанії «Дорлідер» (252,16 млн грн) і «Полтавабудцентр» (196,27 млн грн), підконтрольні Араіку Амірханяну.

Формально найбільшим підрядником Миколаївської САД є ДП «Миколаївський облавтодор» з підрядами на 1,47 млрд грн з загальної суми 3,79 млрд грн. Однак за даними «Прозорро», по цим підрядам облавтодору було заплачено лише 138 млн грн, тобто лише десята частина вартості контрактів.

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова.

НАБУ з 2016 року веде кримінальне провадження стосовно щодо можливої розтрати 800 млн грн мером Одеси Геннадієм Трухановим, посадовцями міськради і ТОВ «Ростдорстрой» та низки інших компаній.

Колишній керівника Миколаївської ОДА Олексій Савченко був повязаний з Віталієм Яремою – колишнім генпрокурором та заступником Ігоря Кононенка по організації “БПП” у Київській області.

У липні 2019 року президент Володимир Зеленський відвідав Миколаїв і мав зустріч з Максименком. Майбутній премєр-міністр Олексій Гончарук тоді підказував президенту, що дороги ремонтуються з порушеннями, а найбільшим підрядником тут він називав «Ростдорстрой» (25 секунда відео).