Суд відмовився за заявою помічниці Логвинського скасувати рішення щодо «фіктаря» зі справи НАБУ
12.09.2019   //  

Засідання Касаційного кримінального суду, 11 вересня 2019 року. Фото ЦПК

Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду залишив у силі рішення про звільнення від покарання підставного директора фірми ТОВ «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» Руслана Судара. Таке рішення суд ухвалив 11 вересня, повідомляє Центр протидії корупції.

ТОВ «Іссахар-Зевулун Імпорт-Експорт» фігурує у справі екс-нардепа Георгія Логвинського як фірма, що була задіяна в схемі із заволодіння державних коштів. Її ймовірно використали для прикриття незаконної конвертації в готівку 54,18 млн грн, отриманих від пов’язаної з Логвинським компанії ТОВ «Золотой Мандарин Ойл».

Як повідомляє ЦПК, Руслан Судар погодився стати фіктивним засновником і директором фірми, хоча насправді не вирішував жодних питань.

За ці дії Судару було оголошено підозру у фіктивному підприємництві, однак через закінчення строків давності він був звільнений від кримінальної відповідальності апеляційним судом. Верховний Суд залишив це рішення без змін.

У ВС рішення про звільнення Судара від кримінальної відповідальності оскаржувала помічниця екс-нардепа Логвинського Марія Швець, яка подала заяву від імені своєї компанії «Анкіл».

У ЦПК зазначили, що це рішення суду є важливим доказом у т. зв. «справі Логвинського», оскільки підтверджує факти слідства стосовно розкрадання і відмивання бюджетних коштів.

Відзначимо, що раніше через строки давності від кримінальної відповідальності мали звільнити ще одного фіктивного директора – керівника ТОВ «Золотий Мандарин Ойл», яке безпосередньо отримувало гроші з бюджету.

Проте 24 квітня цього року, у день, коли прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подали клопотання про звільнення від відповідальності директора ТОВ «Золотий Мандарин Ойл», керівник САП Назар Холодницький різко змінив групу прокурорів, які займалися справою.

Згодом, 4 червня заступник Холодницького Володимир Кривенко несподівано відкликав клопотання і захотів, щоб слідство у справі продовжилося, хоча щодо директора ТОВ «Золотий Мандарин Ойл» за законом справу мали закрити.

Нагадаємо, на т. зв. «акваріумних плівках» з кабінету керівника САП на початку 2018 року було зафіксовано, як Холодницький гарантує нардепу від «Народного фронту» Георгію Логвинському, що контролює справу щодо нього.