Суд призначив 7 років тюрми слідчому за закриття за $10 тисяч справи про розкрадання на тендерах «Укрінтеренерго»
12.09.2019   //  

Самарський районний суд м. Дніпро призначив 7 років позбавлення волі слідчому СУ ГУ Нацполіції в Дніпропетровській області Алану Карнаушенку, який отримав $10 тис за закриття кримінальної справи щодо привласнення або розтрати коштів за результатами тендерів. Про це написала Катерина Іванченко у «Інформаторі» з посиланням на вирок суду від 2 вересня.

З квітня 2017 р. слідчі обласної поліції розслідували справу стосовно посадовців ТОВ «Союзенергомаш», які, за версією слідства, могли бути винними у привласненні або розтраті коштів за результатами тендерів. Проведення досудового розслідування було доручено слідчому Алану Карнаушенку.

14 серпня того ж року слідчий приїхав на підприємство з постановою на доступ до документів підприємства. Генерального директора не було і Карнаушенко почав вимагати від начальника служби економічної безпеки підприємства $15 тис за те, щоб закрити це кримінальне провадження. Згодом слідчий зменшив суму до $10 тис.

23 серпня відбулася передача грошей в автомобілі, після чого правоохоронці затримали Карнаушенка.

У суді слідчий провину не визнав. Він розповів, що з начальником служби економічної безпеки вони розмовляв тільки про документи. Гроші ж знайшли в автомобілі його знайомого, про них слідчий дізнався тільки в момент затримання.

Водночас, суд вирішив, що є достатньо доказів, які підтверджують вину слідчого, та відкинув заяви захисту про те, що негласні слідчі дії були проведені з порушеннями, які перетворюють зйомки прихованою камерою в неприпустимі докази.

В результаті, суд призначив Карнаушенку покарання у виді 7 років позбавлення волі, з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах чи займатися правоохоронною діяльністю строком 3 роки, з конфіскацією всього майна. Крім того, Карнаушенка позбавили спеціального звання – старшого лейтенанта поліції.

З 2018 року ТОВ «Союзенергомаш» знаходиться в стані припинення. Керівник фірми громадянин Пакистану, співзасновник компанії Натаніель Гілл, на якого також записані десятки компаній.

Кримінальне провадження, яке розслідував Алан Карнаушенко, стосується держзакупівель держпідприємства «Укрінтеренерго». Слідчі вважають, що у 2016 році ТОВ «Союзенергомаш», який вигравав тендери «Укрінтеренерго», поставляло товари (броня циліндрична, броня конічна, корпус до засувки, обойма до засувки, клапан запірний, засувка та інші) за завищеними цінами, при цьому гроші фірма виводила на компанії, які не ведуть господарську діяльність. Останній судовий документ в цьому кримінальному провадженні датований червнем 2018 року. Тоді Бабушкінський райсуд дав добро поліції на доступ до документів «Союзенергомаш».