Суд призначив 2 роки в’язниці чиновнику, який за допомогу в реєстрації нерухомості вимагав $2,3 тисячі
09.09.2019   //  

Жовтневий райсуд м. Дніпро призначив два роки позбавлення волі колишньому спеціалісту відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Новомосковського міськрайонного управління юстиції Дніпропетровської області Дмитру Яковлеву, який за вплив щодо реєстрації будинку та земельних ділянок вимагав та отримав $2,3 тис хабара. Про це йдеться у вироку суду від 30 серпня.

У 2016 році особа, яка хотіла зареєструвати право власності на садовий будинок з прибудовою та дві ділянки, звернувся до відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Дніпропетровського міського управління юстиції, де заповнив необхідні заяви.

Наступного дня до цією людини зателефонував Яковлев (вони були знайомі) та запропонував зустрітися. Під час зустрічі чиновник повідомив, що йому відому про намір зареєструвати нерухомість і розповів, що в заявах, поданих до відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, є недоліки, у зв`язку із чим було відмовлено у їх задоволені.

Яковлев запропонував за $2,3 тис вплинути на головного спеціаліста відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Дніпропетровського управління, внаслідок чого будуть задоволені заяви та зареєстровано право власності на нерухоме майно.

В подальшому Яковлев попросив колегу з Дніпропетровського управління юстиції зупинити розгляд поданих заяв на реєстрацію майна, що та і зробила. Далі Яковлев повідомив знайомому про зупинення розгляду реєстраційних заяв, і пообіцяв, що за $2,3 тис допоможе йому вирішити реєстраційне питання.

Яковлева було затримано під час передачі йому неправомірної вигоди.

Обвинувачений в судовому засіданні свою вину не визнав та відмовився давати показання на підставі ст. 63 Конституції України.

В той же час, з огляду на показання свідків та надані документи, суд дійшов висновку, що Яковлев винний у вчиненні злочину передбаченого ч. 2 ст. 369-2 КК України (одержання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення) та призначив йому покарання у вигляді двох років позбавлення волі.

Суддя Сергій Мельниченко зауважив:

«…з метою виправлення та попередження нових злочинів, обвинуваченому необхідно призначити покарання у виді позбавлення волі, однак у мінімальному його розмірі, оскільки покарання у виді штрафу очевидно не досягне мети виправлення в даному випадку…».