ДАБІ видала фірмі з орбіти DIM Group дозвіл на зведення житла на «Обсерваторній гірці»
09.09.2019   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України у серпні видала ПАТ «Авіакомпанія «ВІТА» дозвіл на будівництво житлового будинку на вул. Гоголівська, 32-В у Шевченківському районі Києва. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

Дані офіційного сайту Державної архітектурно-будівельної інспекції України

 

Авіакомпанія «ВІТА» у 1999 році стала власником нежитлового приміщення площею 243 кв м по вул. Гоголівська, 32-В. А у 2003 році отримала в оренду на 25 років ділянку площею 0,22 га за цією ж адресою. Ця ділянка знаходиться в межах центрального історичного ареалу Києва та в межах пам’ятки історії місцевого значення «Гірка обсерваторна, Х-ХХ ст.».

У травні 2013 року компанія отримала в ДАБІ декларацію на початок виконання будівельних робіт зі зведення житлового будинку.

Та у березні 2014 року представники Мінкультури у ході позапланової перевірки встановили, що Авіакомпанія «ВІТА» без отримання відповідної дозвільної та погоджувальної документації міністерства провела земляні та підготовчі будівельні роботи, а саме: розчистила територію в межах ділянки, встановила паркінг, видалила зелені насадження, для влаштування під’їзного шляху до майбутнього будівельного майданчику уклала залізобетонні плити, а також поверхню ґрунту від початку і до середини під’їзного шляху засипала піском, чим порушила вимоги ч. 3 ст. 32 закону «Про охорону культурної спадщини». За це Мінкульт оштрафував компанію на 170 тис грн, але ці гроші стягнути так і не вдалося.

У жовтні 2015 року Київрада своїм рішенням тимчасово заборонила Авіакомпанії «ВІТА» забудовувати ділянку на вул. Гоголівська, 32-В до усунення порушень шляхом виконання таких вимог, як: погодження в Мінкульті історико-містобудівного обґрунтування використання ділянки під забудову, отримання у КМДА нових містобудівних умов та обмежень, а також – дозволу ДАБІ на проведення будівельних робіт.

На отримання ІМО та МУО компанії було надано три місяці, після чого договір оренди мав бути розірваний. Втім, на сайті Мінкульту є дані за червень і листопад 2018 року з відмовою у погодженні ІМО Авіакомпанії «ВІТА».

Даних про отримання ІМО та МУО компанією у відкритих джерелах немає. Разом з тим із сайту ДАБІ стало відомо, що у серпні цього року «ВІТА» отримала новий дозвіл на будівельні роботи.

Раніше депутат Київради Ольга Балицька пропонувала КМДА, «враховуючи містобудівні обмеження, історичну цінність зазначеної ділянки, у зв’язку з неможливістю нового будівництва» по вул. Гоголівська, 32-В розглянути можливість викупу будівлі в Авіакомпанії «ВІТА» і впорядкувати територію, забезпечивши функціонування пам’ятки історії «Обсерваторна гірка». Наразі огороджувальний паркан знаходиться практично на території Павлівського саду і унеможливлює повноцінний доступ до його території.

Вул. Гоголівська, 32-В у Києві

 

Співзасновником ПАТ «Авіакомпанія «ВІТА» на час викупу будівлі і отримання ділянки в оренду був заступник Секретаря РНБО (2010-2013) Володимир Сівкович. Гендиректором компанії вже понад 10 років є Володимир Ісаченко, який також є директором ПП «Інвестлендкон», засновником якого донедавна був син Сівковича Олександр. Крім того, Ісаченко формально контролює лондонську компанію «Eastmount Trading Limited», яка була власником Авіакомпанії «ВІТА» у 2011-2014 рр.

Надалі у 2014-2017 рр власником Авіакомпанії «ВІТА» були кіпрська компанія «Блочтон Лiмiтед», а у 2018-му – ТОВ «Кудос Інвестментс», засновниками якого є «Блочтон Лiмiтед», ТОВ «Інвестиційна незалежна група» і ТОВ «КУА «Інвестіум», що діє в інтересах та за рахунок ПВНЗІФ «Інвестіум Дуо». Це ж КУА «Інвестіум» є засновником вже згаданого вище «Інвестлендкону».

Нинішнім власником акцій ПАТ «Авіакомпанія «ВІТА» є ТОВ «Мангус», створене у 2016 році, засновником і керівником якого є Олександр Карп’як з Макіївки. Він є чоловіком Анжели Карп’як, адміністратора з Центру надання адмінпослуг Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації.

За даними декларації дружини, Олександр Карп’як отримує зарплату у фірмах «Мангус», «Дісбуд» і «Доміан». Карп’як є керівником «Дісбуду», кінцевим співвласником якого є засновник і керуючий партнер девелоперської компанії DIM Group Олександр Насіковський. Його брат Андрій Насіковський заснував ТОВ «Доміан».

Андрій Насіковський був одним із підозрюваних у справі про побиття Тетяни Чорновол. Взимку 2014 року він був арештований, а потім суд відпустив його під особисте зобов’язання нардепа від «Батьківщини» Володимира Полочанінова. Насіковський свою причетність до справи заперечував і заявляв, що лише у ніч побиття Чорновол пустив до себе переночувати іншого підозрюваного по справі.

Зауважимо, що Авіакомпанії «ВІТА» також подавала на погодження в Мінкульт документи по забудові по вул. Гоголівській, 30 і 32.