У поліції вважають, що люди Шпенова з порушеннями будують ЖК в Голосіївському районі столиці
06.09.2019   //  

Суд задовольнив клопотання столичної прокуратури і доручив експертам Київського НДЕКЦ МВС України провести будівельно-технічну експертизу у кримінальному провадженні щодо побудови ЖК «Cascade house» на вул. Велика Китаївська, 71 у Голосіївському районі Києва. Про це свідчить ухвала Голосіївського райсуду Києва від 2 вересня.

Експерти мають дати відповідь на питання про те, чи відповідають виконані будівельні роботи за вказаною адресою проектній документації та всім вимогам у галузі будівництва. Також вони мають визнати ступінь готовності об’єкта, його категорію складності.

Досудовим розслідуванням встановлено, що будівництво ЖК «Cascade house» проводиться з порушеннями земельного, містобудівного законодавства та законодавства про охорону культурної спадщини.

Так, за даними слідства, 15 вересня 2017 року ТОВ «Асторія Девелопмент Груп» отримало містобудівні умови та обмеження для проектування житлового будинку на ділянці 0,1 га, яка належить до території садибної забудови і має цільове призначення – для індивідуального житлового, гаражного та дачного будівництва.

Слідчі зазначають, що таке цільове призначення земельної ділянки не дозволяє будівництва багатоквартирного будинку. Разом з тим забудовник будує і продає у ЖК «Cascade house» 15 квартир.

Також будівля не повинна перевищувати чотирьох поверхів, а у ЖК вже зведено 4 поверхи та виведено армування вверх.

Крім того, було встановлено, що мін культ не надавав жодних погоджень на це будівництво, хоча мав би, оскільки ділянка розташована в Центральному історичному ареалі Києва. У листопаді 2018 року Мінкульт надіслав фірмі припис про припинення проведення земляних та будь яких інших будівельних робіт на об’єкті.

У свою чергу Департамент з питань ДАБК м. Києва після проведення перевірки у січні 2019 року скасував право фірми на проведення будівельних робіт.

Вказане кримінальне провадження розслідує слідчий відділ Голосіївського управління поліції ГУ Нацполіції у м. Києві.

Засновниками ТОВ «Асторія Девелопмент Груп» є Олексій Ішутін та ТОВ «ЮККО», засновником і директором якого є Дмитро Манелюк.

Олексій Ішутін є чоловіком судді Луганського окружного адмінсуду Поліни Шпенової, яка торік подалася на конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності. Поліна Шпенова є сестрою нардепа Дмитра Шпенова, який зараз є позафракційним (обраний по округу №37 з центром у м. Кривий Ріг), а раніше був у Партії регіонів. Шпенов у 2006-2007 рр був помічником «регіонала» Олександра Вілкула.

У свою чергу Дмитро Манелюк є чоловіком секретаря судового засідання Центрально-Міського райсуду м. Кривий Ріг Дніпропетровської області. Манелюк є також засновником ПП «Цесія», що пов’язана з нардепом Шпеновим.

Раніше засновником ТОВ «ЮККО» було ТОВ «Юридична консалтингова компанія», засновником якої раніше був голова Контрольно-дисциплінарного комітету Української асоціації футболу Андрій Шумілов, який тісно пов’язаний з Вілкулом. Шумілов також був засновником ТОВ «Укрсаб», на яке вивели приміщення розважального комплексу «Опера» у Дніпрі.