Мінюст дав американцям $2,2 мільйона на захист від власника «Житомирської кондитерської фабрики»
06.09.2019   //  

Міністерство юстиції України 2 вересня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» (США) про юридичні послуги на $2,20 млн, або 55,26 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч фірма представлятиме інтереси України у справі за позовом Ігоря Бойка до держави Україна. Сума позову перевищує $100 млн.

Спір пов’язаний із ситуацією навколо кондитерської фабрики у Житомирі, зокрема зі скасуванням у 2015 р. державної реєстрації ТДВ «Житомирська кондитерська фабрика», яке більше, ніж на 97% належало Ігорю Бойку. На думку позивача, Україна допустила незаконну експропріацію інвестицій без відшкодувань і компенсацій, не забезпечила повного і безумовного правового захисту інвестицій та допустила застосування дискримінаційних заходів, які перешкоджають розпорядженню інвестиціями. Цим самим вона нібито порушила вимоги Угоди між Кабміном України та Урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 р.

Нагадаємо, у 2017 році Бойко заявляв про рейдерське захоплення цієї фабрики, організоване нардепом від «Народного фронту» Сергієм Пашинським, бізнесменом Сергієм Тищенком, міністром юстиції Павлом Петренком, міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим за активної участі президента Петра Порошенка, внаслідок чого вона була виключена з ЄДР, а пізніше – захоплена силою. У грудні 2017 р. Бойка заарештували на два місяці з альтернативою застави у 49 млн грн. за підозрою в рейдерському захопленні тієї ж фабрики у 2010 р., однак в січні 2018 року суд не продовжив арешт.

За кошторисом, найвищу погодинну ставку має партнер «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» королівський адвокат С. Ягуш – $1 350, що на 10% дорожче, ніж торік.

Третьою особою залучать українську фірму «Lexwell & Partners» Андрія Колупаєва (однокурсник Олексія Філатова, заступника голови АП при Порошенку), котрий має погодинну ставку $300. Переклад коштує $30 за сторінку , чорно-білий друк – $0,25, кольоровий друк – $1, кур’єрська доставка конверта А4 – $30, коробки з папками 10 кг – $130. Кольоровий друк подорожчав удвічі проти минулого року, а решта цін не зросла.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо вона пов’язана із захистом прав та інтересів України. У 2018 році Мінюст так само без конкуренції уклав угоду з «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» щодо цієї справи на $1,99 млн, а в 2017 році вона запропонувала найвигіднішу ціну в $136 із чотирьох запрошених на переговори фірм.

Раніше Міністерство фінансів залучало американську «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP» для представництва України у справі так званого «боргу Януковича».