«Енергоатом» не відхилив учасника без сертифіката, щоб швидко злити 38 мільйонів за софт SAP, через який вже має справу з НАБУ
06.09.2019   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» допустив до аукціону щодо програмних послуг очікуваною вартістю 38,32 млн грн. ТОВ «Айгенметод», яка всупереч вимогам замовника не надала у складі тендерної документації дійсний Сертифікат про наявність центру експертизи PCoE. Про це свідчать дані в системі «Прозорро».

«Енергоатом» хоче замовити послуги налаштування інформаційної підсистеми формування розрахунку зведеного кошторису на базі програмного забезпечення SAP BPC. Для цього йому потрібно, аби кожен учасник тендеру мав дійсний Сертифікат про наявність у Учасника центру експертизи PCoE (Partner Center of Expertise).

ТОВ «Бріг-рітейл» подало у складі пропозиції бажаний сертифікат. А фірма «Айгенметод» такого сертифіката не подала. Натомість фірма повідомила, що планує залучити на субпідряд іншу фірму ТОВ «Беной», яка вже і має відповідний сертифікат.

Від «Наших грошей»: Замовник вимагав подання сертифікату про наявність центру експертизи саме у Учасника торгів, а не субпідрядника. За ненадання необхідних документів учасника тендеру мають дискваліфікувати, а не допускати до торгів. У випадку відхилення одного з двох учасників потрібно відміняти і самі торги через відсутність конкуренції, а не продовжувати процедуру закупівлі.

Нагадаємо, фірми «Бріг-рітейл» і «Беной» у червні 2019 року розіграли інший тендер «Енергоатому» на налаштування підсистеми управління персоналом на базі софту SAP ERP. Тоді підряд вартістю 58,10 млн грн. отримав «Бріг-рітейл». чому на останньому тендері замість «Беноя» з усіма необхідними документами з’явився «Айгенметод» – невідомо.

ТОВ «Айгенметод» належить  Анатолію Федоруку (77%), Миколі Струтинському і Оле Мадсену. Директором є Олександр Татура.

Фірма прописана на ул. Хорива,39-41, де також прописане ТОВ «Сапран Україна», засновником і директором якого є той же Татура. Раніше засновником цієї фірми було російське ЗАТ «Сапран групп». А в 2017 році Україна внесла «Сапран Україна» в список російських юридичних осіб, на яких накладено санкції за військову агресію Росії проти України.

3 вересня НАБУ провело обшуки в офісах двох фірм, у тому числі «САП Україна»,  в рамках розслідування можливої розтрати коштів ДП« НАЕК «Енергоатом» при здійсненні закупівель ліцензійного програмного забезпечення.

Керівник обшуканої фірми Матяш звернувся до прем’єр-міністра Гончарука з закликом проконтролювати діяльність правоохоронців.

Нагадаємо, фірми «Бріг-Рітейл» і «Беной» входять до дуже вузького кола компаній, які мають партнерські відносини з компанією «САП Україна». Це українське представництво німецького виробника софту SAP під керівництвом Максима Матяша, яке уповноважене обирати партнерів на власний розсуд.

Наразі в Україні налічується лише сім таких партнерських фірм, з яких лише чотири беруть участь у закупівлях замовників, котрі вимагають авторизаційні листи від «САП Україна». Зазвичай ці фірми не створюють одна одній справжньої конкурентної боротьби. При цьому в Україні штучно підтримується найменша в Європі кількість партнерів SAP як в абсолютному вимірі, так і в перерахунку на кількість населення (докладніше у статті «Кілобакси від SAP для України»):

В тему:

Німецький програмний гігант SAP та його партнер Twenty Third Century Systems (TTCS) звинуватили у хабарництві з метою забезпечення багатомільйонного контракту на програмне забезпечення в Танзанії та Кенії, що є другим звинуваченням SAP у корупції за два роки, повідомляє південноафриканське видання Techcentral.

TTCS належить EOH, який є найбільшим в Африці постачальником технологічних послуг.

За даними джерела, Комісія по цінним паперам  та Міністерство юстиції США розслідують угоди, які були укладені у 2014 та 2015 роках. Стверджується, що TTCS підкупив посадовців  Танзанії $800 000, щоб виграти контракт на $6,6 млн.

SAP підпадає під дію Закону про закордонну корупційну практику США, оскільки він розміщений на Нью-Йоркській фондовій біржі.

У відповідь на звинувачення SAP заявив, що призупинив партнерство з TTCS. І SAP, і TTCS також кажуть, що вони змінили керівництво та посилили дотримання з 2015 року.

Це не перший раз, коли угоди про державний сектор SAP в Африці розслідували. Влада США вже розслідувала SAP щодо звинувачення в хабарництві в Південній Африці.

Минулого року SAP визнав “ознаки неправомірного поводження” угод у державному секторі на суму 50 мільйонів доларів.

Фірма, що базується в Уолдорфі, підтвердила, що заплатила понад 9 мільйонів доларів компаніям-посередникам, пов’язаним із опальною сім’єю Гупта в Південній Африці, яка була близькою до президента Південної Африки Якоба Зуми.

У той час SAP заявив, що трьох керівників було відсторонено чи звільнено без виплат.