АМКУ розслідував простеньку тендерну змову двох продавців мінералки протягом чотирьох років
06.09.2019   //  

Дніпропетровське територіальне відділення Антимонопольного комітету оштрафувало на 136 тис. грн ТОВ «Ютис» та ТОВ «Авитон» за спотворення результатів закупівлі Придніпровською залізницею мінеральної води та безалкогольних напоїв від червня 2014 року. Про це свідчить рішення Відділення від 20 серпня.

Розслідування щодо тендерної змови дніпровських компаній ТОВ «Ютис» та ТОВ «Авитон» розпочали у листопаді 2015 року, тобто, майже чотири роки тому.

Перші інформаційні запити Відділення почало надсилати ще весною 2015 року. Активний збір інформації тривав до березня-червня 2016 року. У подальшому період перебіг справи ніяк не зафіксований, процесуальні дії були відновлені лише у травні 2017 року. Далі – знову піврічна пауза – і наступні інформаційні запити, датовані лютим 2018-го.

Подання про попередні висновки у справі були надіслані відповідачам лише у липні цього року. У відповідь антимонопольники отримали нічого.

Врешті, кожній з компаній виписали по 68 тис. грн штрафу та трирічну заборону на участь у публічних тендерах. Втім, навряд чи це відбулося б – компанії уже понад два роки не з’являються на публічних закупівлях.

ТОВ «Ютис» востаннє тендерилось у листопаді 2017 року, а ТОВ «Авитон» ще раніше – у лютому 2017-го. Компанії брали регулярну участь у бюджетних закупівлях у період 2009-2014 років. За цей час «Ютис» зібрав підрядів на понад 16 млн грн, а «Авитон» – на 9,94 млн грн. Кожного разу замовником виступала «Придніпровська залізниця».

Відзначимо, розслідування Дніпропетровського відділення АМКУ стосувалось змови компаній «Ютис» та «Авитон» на закупівлі «Придніпровською залізницею» мінеральної води та безалкогольних напоїв за п’ятьма лотами, у чотирьох з яких між собою конкурували компанії-відповідачі. Перемогу за чотирма лотами отримало ТОВ «Ютис», назбиравши договорів на 1,94 млн грн.

Антимонопольники встановили, що:

  • Учасники протягом одного і того ж дня звертались за отриманням и отримували ряд довідок з послідовними номерами (наприклад, із ДПІ про відсутність податкового боргу);
  • Деякі довідки учасників, подача яких могла бути довільною, співпадали за оформленням та змістовим наповненням, структурою викладення;
  • Довідки для обох компаній отримували одна і та ж особа – Марія Григор’єва, котра не перебувала у трудових відносинах з жодною із фірм-учасниць.

Те, що не увійшло у рішення антимонопольників, але привертає увагу:

  • Контактний мобільний номер компаній різниться лише двома останніми цифрами ((056) 376 94 08 – (056) 376 94 11);
  • Одним із співвласників раніше ТОВ «Авитон» був Юрій Богун – власник ТОВ «Ютис».

«Наші гроші» ще у 2014 році повідомляли про тендерні розіграші, організовані компаніями «Ютис» та «Авикон».