Суд змушує Мінкульт дозволити Дядечку забудову «Арсеналу», не бачачи проекту
05.09.2019   //  

Суд скасував відмову Міністерства культури у погоджені проектної документації об’єкту вул. Московська, 8 корп. 59, літ «К» у Печерському районі Києва і зобов’язав міністерство повторно розглянути проектну документацію по ньому. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду Києва від 28 серпня.

На вул. Московській, 8 ТОВ «Мірра-Девелопмент» хоче провести реконструкцію адміністративно-виробничої будівлі для розміщення багатофункціонального комплексу з апартаментами, вбудовано-прибудованими приміщеннями та паркінгом.

Наприкінці 2018 року «Мірра-Девелопмент» направила на погодження в Мінкульт історико-містобудівне обґрунтування (ІМО) об’єкта для його врахування в подальшому при розробленні проектної документації.

31 січня цього року Мінкультури відмовило у погодженні цієї документації, оскільки фірма подала проект без вихідних даних і основних креслень архітектурно-будівельної частини.

Суд дійшов висновку, що відмова Мінкульту була протиправною і скасував її. Суд виходив з того, що погодження ІМО визначено як адміністративна послуга наказом Мінкультури №562 від 17.07.2014. У цьому наказі вказано, що разом із заявою фірма має подати науково-проектну і проектну документацію.

Разом з тим суд вказує, що у наказі визначено два закони, якими регламентується надання цієї адміністративної послуги – закони «Про охорону культурної спадщини» та «Про охорону археологічної спадщини». А у них не визначено переліку документів, які мають подаватись до заяви про погодження (такий перелік визначено виключно нормами наказу Мінкульту).

Суд зазначив, що у випадку невідповідності норм наказу міністерства нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу. Відтак, зазначив суд, відмова у погодженні проекту з мотивів неподання фірмою всіх документів не ґрунтується на нормах вказаних законів.

Тепер Мінкультури має повторно розглянути проектну документацію ТОВ «Мірра-Девелопмент» по «багатофункціональному комплексу» в історичному ареалі Києва – на території заводу «Арсенал» по вул. Московська, 8.

Нагадаємо, «Мірра-Девелопмент» у 2016 році викупила корпус заводу площею майже 11 тис кв м, після чого отримала в оренду на 15 років 1,06 га по вул. Московській, 8, корпус 59 літ. «К».

У жовтні 2018 року Департамент містобудування КМДА видав фірмі вихідні дані на реконструкцію адміністративно-виробничої будівлі для розміщення торговельно-розважального комплексу з апартаментами та паркінгом. Умовна висота будівлі передбачена на рівні 36,9 метрів (близько 13-14 поверхів).

Засновниками ТОВ «Мірра-Девелопмент» є кіпрські компанії «Вероса Есетс Лімітед» і «Войденс Проджект Лтд», кінцевим бенефіціарним власником яких є Сергій Дядечко.

Більше про землекористувачів території заводу «Арсенал» читайте тут.