Екс-директор комунальних дорожників не сів у тюрму за зловживання на поставках запчастин
31.08.2019   //  

Придніпровський райсуд м. Черкаси 30 липня призначив колишньому директору комунального підприємства «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» Богдану Масличку три роки позбавлення волі з іспитовим строком один рік за зловживання службовим становищем та службове підроблення. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві».

В грудні 2015 року посадовець підписав договір з ПП «Ріно-плюс», яке слідство вважає фіктивним, на поставку запчастин до фрези, а директор приватної фірми угоду не підписав. Як в договорі, так і у видаткових накладних, підпис від імені директора ПП «Ріно-плюс» зробила інша особа.

Слідство встановило, що згідно з договором були перераховані кошти в розмірі 285 тис грн., але товарно-матеріальні цінності не надходили. Крім того, щоб ухилитися від відповідальності, директор комунального підприємства вніс неправдиву інформацію в лист до ПП «Ріно-плюс» про повернення запчастин, які не поставлялися через невідповідність специфікації.

Обвинувачений в судовому засіданні вини не визнав та пояснив, що фреза, яка належить підприємству, вийшла з ладу і потрібно було зробити ремонт. Він дав згоду на підписання договору з підприємством ПП «Ріно-плюс», оскільки був позитивний досвід співпраці з ним. Згодом підлеглі повідомили, що замовлені деталі не відповідають специфікації і потрібно здійснити їх заміну, про що він і підписав документи.

Під час судового розгляду міська рада також заявила цивільний позов про стягнення 285 тис грн. Однак станом на травень 2016 року запчастини були вже поставлені на підприємство, тому в задоволенні цивільного позову суд постановив відмовити через відсутність збитків.

Відтак суд виніс вирок, яким визнав винним Богдана Маслечка у кримінальних правопорушеннях за ч 1. ст. 366 (службове підроблення) та за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем). В частині службового підроблення суд звільнив екс-посадовця від відповідальності за строком давності. А в частині зловживання службовим становищем присудив три роки з позбавленням права обіймати посади пов`язані із організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов`язками та підприємницькою діяльністю строком один рік, а на підставі ст.75 КК України звільнив від відбування основного покарання, визначивши йому іспитовий строк один рік.

Богдан Масличко звільнився з посади директора КП «Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів» наприкінці січня 2016 року після скандальної історії з встановленням зупинок громадського транспорту. Мова йшла про придбання та встановлення в Черкасах нових зупинок громадського транспорту, яке, як показало журналістське розслідування, було проведено з явними ознаками корупційності. Зокрема, завищення вартості зупинкових комплексів як мінімум на 10 тис грн. на кожному, та завищення вартості монтажу і облаштування також як мінімум на 10 тис грн. на кожній з восьми зупинок. Більше того, зупинки громадського транспорту купували не напряму у підприємства виробника, а через посередника, який заробив і на їх встановленні.