ДБР розслідує можливе підроблення посадовцями ФДМУ документу при реєстрації прав на «Гостинний двір»
30.08.2019   //  

Державне бюро розслідувань з лютого цього року розслідує кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем і службового підроблення посадовцями Фонду державного майна України при реєстрації права власності щодо державного майна – будівлі пам’ятки архітектури «Гостинний двір». Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києві від 4 липня.

Регіональне відділення ФДМУ по м. Києву ще у 1994 році передало Гостинний двір в оренду ПАТ «Укрреставрація» на 25 років – до 10.03.2019.

Втім, у лютому 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав «Укрреставрацію» повернути пам’ятку київському відділенню ФДМУ.

А у січні 2019 року право власності на Гостинний двір було зареєстровано за ФДМУ – на підставі витягу з Єдиного реєстру об’єктів державної власності щодо державного майна, виданому 16 січня 2019 року.

В «Укрреставрації» заявляють, що цей витяг є завідомо неправдивим. Як вказується в судовій ухвалі, витяг містить ознаки службового підроблення щодо назви майна «Будівля «Гостинний двір», оскільки будівельні роботи з реконструкції будівлі «Гостинний двір» було розпочато, але не завершено і вказаний об’єкт не введений в установленому порядку в експлуатацію. Крім того, йдеться про можливе підроблення площі об’єкта – її збільшення з 9433 кв м до 12751,8 кв м.

«Такими діями службові особи Фонду державного майна України позбавили ПрАТ «Укрреставрація» права залишити за собою проведені поліпшення орендованого майна, здійснені за рахунок власних коштів, або отримати компенсацію витрачених коштів», – сказано в ухвалі суду.

Як було встановлено судами при розгляді справи про розірвання договору оренди, у 2012 році Регіональне відділення ФДМУ по м. Києву надало «Укрреставрації» згоду на здійснення за власний рахунок поліпшень в будівлі «Гостинний двір» – реконструкцію під торгівельно-офісний центр.

У 2013 році «Укрреставрація» отримала дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт, який, однак, був скасований судами у 2014-2016 рр. У 2016-му підприємство повторно звернулось до ДАБІ України за новим дозволом, і станом на час розгляду справи в суді даних щодо розгляду цієї заяви були відсутні.

Головним акціонером ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація» є кіпрська фірма «Афідреко Холдингс Лімітед» (Afidreko Holdings Limited). Директором «Укрреставрації» зараз є Іван Клочко, а раніше був Дмитро Ярич – колишній бізнес-партнер Марини Пелих, дружини екс-голови Державного управління справами Андрія Кравця при Януковичі.

Ярич разом з Пелих були співзасновниками ТОВ «Київ-Арт». Окрім цього раніше Ярич працював юристом у столичному кінотеатрі «Зоряний» (тут знаходився штаб Партії регіонів), де Пелих була директором.