Топ-20 «кропачовців», які при Порошенку натендерили у шахтарів 6 мільярдів
06.08.2019   //  

За період існування «Прозорро» з 2016 року двадцять компаній з орбіти Віталія Кропачова уклали угоди із державними шахтоуправліннями на загальну суму 5,99 млрд грн. Це майже половина від всіх угод шахтоуправлінь на 12,60 млрд грн (без урахування закупівель послуг із централізованого електро-, тепло- і водопостачання та водовідведення).

Лідером із підрядами на 1,82 млрд грн стало ТОВ «Доненергоекспорт», яке фігурує у кримінальному провадженні НАБУ №42017000000000518 про заволодіння державними коштами у сумі 22,76 млн грн.. За підрахунками детективів саме на цю суму були завищені ціни на закупівлях ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля» і ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське № 1» за попередньою змовою зі службовцями «Доненергоекспорту», ТОВ «Тріалтрейд» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй». Слідство виявило зв’язок між цими фірмами та з ТОВ «Візарремпром», а також із ТОВ «ВБ Нерухомість», яким володіє ТОВ «Укрдонінвест» Віталія Кропачова.

Крім того, поліція розслідує можливе заволодіння державними коштами у розмірі 50,00 млн грн на тендерах посадовцями «Мирноградвугілля» за участі службовців згаданої фірми «Візарремпром» і ТОВ «УкрМет Груп», яке також пов’язане з Кропачовим.

Друге місце зайняло ТОВ «Сані Україна» з угодами на 1,02 млрд грн. Ним володіють «Укрдонінвест» Кропачова та ТОВ «Сані Україна, Важке устаткування» громадянина Китаю на ім’я Ху Ліксін і «Шеньянської інвестиційної компанії «Чжунсинтай» громадянина Китаю на ім’я Ся Ху. Фірма «Сані Україна» продає шахтарям гірниче обладнання виробництва компанії «Sany Heavy Equipment Co Ltd» (Китай).

Крім того, збагачувальні фабрики «Мирноградська», «Україна» і «Росія», які належать «Укрдонінвесту» Кропачова, отримали підряди на переробку вугілля на 0,80 млрд грн.

Кропачова називали представником у вугільній галузі колишнього першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера екс-президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка.

За даними «Економічної правди», з початку липня 2019 року новим неофіційним куратором вугільної галузі став екс-директор «ДРФЦ» Віталій Бєляков. Ініціював заміну в обхід Офіса президента Ігор Коломойський, а група «Приват» почала співпрацю з державним ПАТ «Центренерго».

Назва Сума угод, грн. Примітки
ТОВ «Доненергоекспорт» 1 824 391 068 Засновницею є Наталя Горностаєва з окупованої Горлівки, а директором – Валентин Горностаєв. Він володів донецьким ТОВ «Торговий дім «Промислові інвестиції» (припинено), яке за два місяці 2013 році отримало підрядів ДП «Торезантрацит» на 271,45 млн грн. На той час замдиректора «Торезантрациту» був Кропачов.

Раніше «Доненергоекспорт» працював в одному офісі по вул. Хмельницького, 26 із ТОВ «Тріалтрейд» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй». Офіс орендувався у ТОВ «ВБ Нерухомість» фірми «Укрдонінвест» Кропачова.

ТОВ «Сані Україна» 1 018 294 825 Належить «Укрдонінвесту» Кропачова і ТОВ «Сані Україна, Важке устаткування» громадянина Китаю на ім’я Ху Ліксін і «Шеньянської інвестиційної компанії «Чжунсинтай» громадянина Китаю на ім’я Ся Ху.
ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Мирноградська» 544 693 796 Належить «Укрдонінвесту» Кропачова.
ТОВ «Візарремпром» 524 901 814 Столичною фірмою володіє та керує Ярослав Писарев з окупованої Горлівки. Вона фігурувала у записниках, вилучених НАБУ по справі щодо «Доненергоекспорту», «Тріалтрейду» та «Універсал Інвест-Строй», пов’язаних із Кропачовим. Раніше була зареєстрована в одному корпусі з «Техенергомаш-РВ»; вони мають одного екс-засновника ТОВ «Опрімакс» Олександра Сахнюка.
ТОВ «Девеленс» 360 877 705 Столична компанія киянина Костянтина Коцеруби вигравала тендери шахтарів у «Доненергоекспорту», «Візарремпрому» або «Техенергомаш-РВ»
ТОВ «Техенергомаш-РВ» 289 239 510 Фірму з Києва записано на Валентина Рокиту з Броварів і Руслана Богуненка з Кропивницького. Її зареєстровано в корпусі, де раніше також знаходився вищезгаданий «Візарремпром»; вони мають спільного екс-засновника ТОВ «Опрімакс» Олександра Сахнюка.
ТОВ «Маркленд» 247 460 346 Столична фірма належить киянці Олександрі Козак та адвокату Олександру Ровенському з окупованої Горлівки. Екс-засновник «Маркленду» Олександр Сахнюк був першозасновником «Техенергомаш-РВ».
ТОВ «Лідер Промснаб» 198 866 386 Маріупольська фірма належить Сергію Аверіну, чий брат Євген Аверін улітку 2017 року засвітився на одному з тендерів представником «ТД Євроімпекс».
ТОВ «Норд Супра» 185 461 609 Столична фірма належить директору Володимиру Гульчаку. ЇЇ екс-засновник Ігор Глущенко володів «Люмакс Траст». Також вона пов’язана з «Техномайн Інвест», а тендери шахтарів вигравала у «Маркленду»
ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Росія» 132 975 000 Належить «Укрдонінвесту» Кропачова.
ПрАТ «Центральна збагачувальна фабрика «Україна» 125 000 000 Належить «Укрдонінвесту» Кропачова.
ТОВ «Тріалтрейд» 121 467 580 Фірму з Вишневого під Києвом записано на белізьку компанію «Дебор інвестмент лімітед», директором є Клаудіюс Баланда. У 2016 році на торгах «Тріалтрейд» представляв Олексій Подрезов, який був менеджером з логістики та постачання «Доненергоекспорту».

Раніше «Тріалтрейд» працював в одному офісі по вул. Хмельницького, 26 із «Доненергоекспортом» і ТОВ «Універсал Інвест-Строй». Офіс орендувався у ТОВ «ВБ Нерухомість» фірми «Укрдонінвест» Кропачова.

ТОВ «Вейтон Компані» 114 602 783 Фірма донеччанина Антона Соловйова пов’язана через адреси та людей з «Норд Супра» і «Техномайн Інвест».
ТОВ «Спецтрейд Лтд» 112 691 562 Фірмою з Києва володіє і керує Сергій Миколайович Мельников з окупованого Донецька. Особа з такими ПІБ була менеджером зі збуту «Лідер Пром Снаб».
ТОВ «ТД Євроімпекс» 81 295 803 Засновником фірми з Маріуполя є Дмитро Демянко. Влітку 2017 року представником «ТД Євроімпекс» на одному з тендерів засвітився Євген Аверін – брат власника фірми «Лідер Промснаб» Сергія Аверіна.
ТОВ «Люмакс Траст» 67 588 303 Компанія з Києва належить Андрію Колодію. Її екс-засновник Ігор Глущенко володів «Норд Супра».
ТОВ «Техномайн Інвест» 19 325 771 Фірма донеччанина Анатолія Пінчука пов’язана через адреси та людей з «Норд Супра» та «Вейтон Компані».
ТОВ «УкрМет Груп» 10 909 544 Засновниками фірми з Покровська є Віктор Прокопенко і Михайло Ніязов, а керує нею Василь Іванов. Підписантка «УкрМет Груп» Русудан Чаргазія очолює ТОВ «ОВК» фірми «Укрдонінвест» Кропачова.
ТОВ «Універсал Інвест-Строй» 7 233 949 Компанією з Києва зі статутним капіталом 1 тис грн. володіє і керує Юрій Дьяков з окупованого Донецька.

Раніше «Універсал Інвест-Строй» працював в одному офісі по вул. Хмельницького, 26 із «Тріалтрейдом» і «Доненергоекспортом». Офіс орендувався у ТОВ «ВБ Нерухомість» фірми «Укрдонінвест» Кропачова.

ТОВ «Шахтарськтранс» 399 998 Власником фірми з Маріуполя є Віктор Медведєв, який прописаний у Чистяковому (Торез) в одному будинку з Віталієм Кропачовим, а директором – Олег Марченко.
Усього: 5 987 677 352

Анна Сорока, «Наші гроші»