Водоканал Злочевського щонайменше два роки перекладав на споживачів власні витрати на заміну гідрозасувів
27.08.2019   //  

Одеське територіальне відділення АМКУ наклало 34,4 тис. грн штрафу на філію «Інфоксводоканал» ТОВ «Інфокс» за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з видачі технічних умов на приєднання до систем водопостачання та водовідведення у період 2017-2018 років. Про це свідчить рішення Відділення від 8 серпня.

На території Одеси та Одеської області філія «Інфоксводоканал» ТОВ «Інфокс» не має жодного конкурента на ринку послуг з видачі технічних умов на приєднання до централізованих систем водопостачання та водовідведення.

З’ясувалось, що протягом 2017-2018 років однією із умов «Інфоксводоканалу» для збільшення обсягів водокористування споживача, була заміна засувів за рахунок заявника. Самі засуви, включно з частиною водопроводу, знаходяться на балансі компанії-монополіста, тож компанія свідомо перекладала витрати на споживачів.

Вартість заміни засуву залежить від діаметру запчастини. Наприклад, вартість засуву діаметром 150 мм складає від 2 до 4 тис. грн, а вартість робіт з його заміни коливається від 3 до майже 22 тис. грн.

У рішенні зазначено, що такий підхід товариство використовувало по відношенню не до всіх споживачів, а вибірково.

У відповідь на звинувачення антимонопольників, в «Інфоксводоканалі» заявили, що дії компанії по включенню в окремі технічні умови на збільшення об’ємів водоспоживання заміни засувів скеровані на:

«…гарантоване отримання необхідного підвищеного об’єму водоспоживання об’єкту самого замовника-споживача».

Одеське відділення АМКУ кваліфікувало дії «Інфоксводоканалу» як зловживання монопольним становищем на ринку послуг з видачі технічних умов на приєднання до систем централізованого водопостачання та водовідведення.

Компанія отримала 34,4 тис. грн штрафу.

Нагадаємо, ТОВ «Інфокс» належить колишньому міністру екології в уряді часів Януковича Миколі Злочевському.

Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, а вже на початку 2015 року в Генпрокуратурі повідомили, що він перебуває у розшуку за підозрою у незаконному збагаченні. ГПУ розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був Злочевський. Справу проти групи компаній Злочевського «Burisma» закрили після того, як компанія в ході слідства сплатила донараховані фіскальними органами України 180 мільйонів гривень, від сплати яких ухилилася, а також штрафні санкції.

Це відбулось через місяць після того, як відвідувачі одного з кафе Відня зафіксували зустріч Злочевського і Ігоря Кононенка народного депутата та бізнес-партнера президента Петра Порошенка. Інші матеріали стосовно Злочевського ГПУ передала НАБУ. Паралельно САП програла судові справи про анулювання спецдозволів газовим компанія Злочевського ПП «Парі», ТОВ «Надрагаз» та ТОВ «Техноресурс» через невчасно подані позови.