АМКУ відправив у «бан» нову фірму олімпійського чемпіона Борзова за тендерний розпил
26.08.2019   //  

Київське територіальне відділення АМКУ оштрафувало загалом на 136 тис. грн київські компанії ТОВ «Атлетика Віва» та ТОВ «Нікоспорт» за розіграш тендера ДУ «УЗКЗСЗ “Укрспортзабезпечення”» очікуваною вартістю 2,19 млн грн. Про це свідчить рішення Відділення від 8 серпня.

Йдеться про змову на закупівлі держустановою «Управління збірних команд та забезпечення спортивних заходів “Укрспортзабезпечення”» спортивного обладнання та інвентаря для легкої атлетики очікуваною вартістю 2,19 млн грн.

Перемога на тодішньому тендері могла дістатись одному зі змовників, але у жовтні 2018 року замовник відхилив їхні пропозиції, посилаючись на те, що ті «здійснювали антиконкурентні узгоджені дії». Договір був підписаний із ТОВ «Спорт маркетинг груп».

4 червня цього року Київське ОТВ АМКУ відкрило справу про ймовірну змову компаній на спірному тендері, завершивши розслідування уже через два місяці.

Протягом цього часу антимонопольники з’ясували, що:

  • Компанії-відповідачі використовували однакові IP-адреси для входу на аукціон у межах спірних торгів, а також і в ході іншої діяльності, зокрема, під час податкового звітування;
  • Учасники пов’язані через надання фінансової допомоги;
  • Вони пов’язані через ТОВ «ТД “Ярунь”», власниками якого є Людмила Гафтанюк (керівник ТОВ «Атлетика Віва») та Павло Нікітін (засновник та керівник ТОВ «Нікоспорт»).

Дії ТОВ «Атлетика Віва» та ТОВ «Нікоспорт» антимонопольники кваліфікували як антиконкурентні узгоджені, що призвели до спотворення результатів торгів. Кожна з компаній отримала по 68 тис. грн штрафу. Протягом наступних трьох років вони також не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях.

Додамо, одноосібним власником заснованого у 2017 році ТОВ «Нікоспорт» є Павло Нікітін з Умані Черкаської області.

Бенефіціарними власниками ТОВ «Атлетика Віва» через громадську спілку «Легка атлетика України» є Олександр Коленко, Валерій Александров та Валерій Борзов. Останній – двократний олімпійський чемпіон у спринті, колишній очільник Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ).

Борзова звільнили з ФЛАУ у листопаді 2012 року після корупційного скандалу. З’ясувалось, що тренери легкоатлетичної збірної України займались махінаціями. Вони подавали до Федерації звіти про проведення тренувальних зборів в Росії, підкріплюючи їх кошторисами, які були завірені печатками вже ліквідованої спортивної бази. Масштаб оборудок перевищив 1 млн грн.

У період 2010-2012 років активним на державних тендерах було АТ «Атлетика Віва» (16,80 млн грн за договорами з замовниками), єдиним акціонером якого була згадана спілка Коленка-Александрова-Борзова.

ТОВ «Атлетика Віва» з початку 2016 року підписало із замовниками договорів на поставку спортивного інвентаря на загальну суму 28,66 млн грн.