«Приватівський» новачок вперше узяв півмільярда на дизель для залізниці
23.08.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 22 серпня уклала чотири угоди про постачання дизельного палива на загальну суму 1,01 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч ТОВ «Оіл-Трейд 2018» за 506,90 млн грн. поставить 20 тис т дизпалива по 25 310-25 380 грн./т, ТОВ «Торум» за 253,00 млн грн. – 10 тис т дизпалива по 25 300 грн./т, а ТОВ «Глуско Україна» за 252,50 млн грн. – 10 тис т дизпалива по 25 250 грн./т.

Як і в укладених раніше договорах із «Торумом» і ТОВ «Альянс Енерго Трейд» за іншими двома лотами нинішньої закупівлі, ціна дизелю прив’язана за формулою до курсів валют в день рознарядки і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі 5% від їхньої вартості.

Закупівлі провели за скороченою переговорною процедурою, оскільки «Торум» і ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» подали перехресні скарги в АМКУ на п’яти дизельних тендерах «Укрзалізниці», а потім «Торум» оскаржив ще три тендери. В очікуванні розгляду скарг 13 серпня залізниця оголосила екстрену закупівлю, бо не мала запасу палива. Без потрібного обсягу дизпалива міг бути зупинений рух залізничного транспорту, що могло призвести до значних негативних економічних і соціальних наслідків та негативно вплинути на обороноздатність держави в умовах збройного конфлікту.

Кременчуцький «Оіл-Трейд 2018» дніпровців Віталія Островського та Андрія Алєксєєва зі статутним капіталом 1 тис грн. уперше отримав державний підряд. Номер телефону «Оіл-Трейд 2018» +380675527585 вказувало на тендерах ТОВ «Альянс Еволюшн» з орбіти Ігоря Коломойського. В останнє фірми з групи Коломойського отримували такі великі державні підряди на поставку палива у 2014 році, коли Коломойський був губернатором Дніпропетровщини. «Укрзалізниці» «приватівці» постачали паливо в останнє ще за часів прем’єрства Юлії Тимошенко.

Столичний «Торум» входить у так звану групу Грановського-Адамовського (найвідоміша фірма «Трейд Коммодіті»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці тощо на мільярди гривень. «Ферст Груп» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців «Укрзалізниці» та групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

«Глуско Україна» на початку року стало ексклюзивним постачальником скрапленого газу з заводів російської «Роснафти» та найбільшим імпортером цього палива в Україну. Воно належить швейцарській фірмі «Глуско Енерджі» («Glusco energy SA») ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, котрий є другом Віктора Медведчука – голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя», кума президента Росії Володимира Путіна.