Верховний суд вслід за АМКУ визнав, що митники спотворили конкуренцію на ринку експрес-поставок
21.08.2019   //  

Касаційний господарський суд залишив без змін рішення Харківського ОТВ АМКУ, яке зобов’язує Харківську митницю ДФС припинити антиконкурентні дії на ринку міжнародних експрес-відправлень. Про це свідчить постанова суду від 15 серпня.

Митники намагались скасувати рішення Харківського територіального відділення АМКУ від вересня 2018 року.

Тоді антимонопольники визнали порушенням бездіяльність Харківської митниці ДФС в частині незабезпечення рівних умов для функціонування учасників ринку послуг з прискореного перевезення міжнародних експрес-відправлень за єдиним транспортним документом в межах Харківщини. Згідно з рішенням, відповідач мав припинити порушення у двомісячний термін.

Проте митники пішли до суду. Їхні позовні вимоги не підтримала жодна із судових інстанцій.

У рамках процесу суди проаналізували матеріали розслідування АМКУ.

Повідомлялось, що у межах Харківської області в зоні діяльності місцевої митниці функціонують лише три підрозділи експрес-перевізників – ТОВ «МДК-Експрес», ТОВ «Полекс Експрес» та ПАТ «ДХЛ Інтернешнл Україна». Остання з компаній спеціалізується на авіа-перевезеннях негабаритних вантажів, тоді як специфіка роботи двох інших компаній збігається (перевезення за єдиним транспортним документом)  і вони є прямими конкурентами.

Спеціалісти АМКУ встановили, що Харківська митниця спотворила конкуренцію між ними шляхом підігрування «Полекс Експресу» та ускладнення діяльності «МДК-Експресу».

Так, у 2016 році Харківська Митниця прийняла Положення про митний пост «Харків-Аеропорт», яким затвердила дислокацію шести безкоштовних митників на територіях обох фірм.

А вже через тиждень – внесла зміни до цього положення, виключивши із тексту документу адресу, на якій знаходилась сортувальна станція «МДК-Експрес» за межі розташування підрозділу митного органу.

Таким чином митники змусили компанію перейти на платну основу співпраці – платити кошти за кожен окремий виклик митників для огляду вантажів, а потім перекладати ці витрати на своїх клієнтів, піднімаючи ціну на свої послуги і автоматично стаючи менш конкурентоздатними у порівнянні з «Полексом» (детальніше про схему читайте, будь ласка, тут).

«Невжиття позивачем у межах своє компетенції заходів щодо  відновлення конкуренції на ринку поставило ТОВ «Полекс Експрес» у привілейоване становище стосовно ТОВ «МДК Експрес» не завдяки власним досягненням, а внаслідок дії зовнішніх факторів», – резюмував Верховний суд.

Нагадаємо, раніше АМКУ під керівництвом колишньої державної уповноваженої Агії Загребельської встановив, що українське законодавство взагалі не визначає правил визначення суб’єктів господарювання, які б могли надавати послуги у зонах митного оформлення та контролю. Детальніше – тут).

Також додамо, «Полекс Експрес» належить Віктору Проценку та Олександру Черепинському. Останній веде бізнес із Кирилом Левіним, який є бізнес-партнером екс-нардепа від БПП Олександра Грановського (вийшов з партії у травні 2019 року, після чого безуспішно балотувався до ВРУ як самовисуванець ). Раніше Левін і Грановський спільно володіли транспортною фірмою «Нок Муверс», діяльність якої нині припинено, а також разом мали торгову фірму «Злагода».