Зміна практики: тендерна колегія АМКУ прирівняла довідки з ЄДРПОУ та ЄДРЮО, наголосивши на «верховенстві» останніх
21.08.2019   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг виробила новий підхід у визначенні взаємозамінності довідок із ЄДРПОУ та ЄДРЮО. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Нова практика АМКУ виникла у межах розгляду скарги одного з учасників закупівлі «Центром будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» «Укрзалізниці» бутлів для питної води, поліетиленових пакетів та кришок очікуваною вартістю 825 тис. грн.

29 травня 2019 року відбувся аукціон, за результатами якого найдешевшу цінову пропозицію зробило ТОВ «Маліал». Однак, замовник відхилив пропозицію учасника. Той поскаржився в АМКУ, та не знайшов підтримки в регулятора.

«Маліал» звернув увагу на пакет документів конкурента, що був позаду нього у ціновому рейтингу.  Мовляв, у складі власної конкурсної пропозиції фірма надала довідку з ЄДРЮО, а згідно вимог замовника мав надати довідку – із ЄДРПОУ. Отже, замовник мав відхилити заявку учасника у зв’язку з її невідповідністю вимогам тендерної документації по принципу “ТП=ТД”.

Однак тендерна колегія у складі голови АМКУ Юрія Терентьєва, Ольги Нечитайло та Марії Процишен постановила, що такі довідки можуть вважатись взаємозамінними при умові, що замість надати довідку з ЄДРПОУ, учасник надає довідку з ЄДРЮО.

  • Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) – це автоматизована система збирання, накопичення та опрацювання даних про юридичних осіб всіх форм власності та організаційно-правових форм господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, що знаходяться на території України, а також відокремлені підрозділи юридичних осіб України, що знаходяться за її межами.
  • Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (ЄДРЮО або просто ЄДР) – єдина державна інформаційна система, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи.

Якщо розглядати реєстри у розрізі взаємозамінності відомостей, що в них містяться, то в АМКУ резюмували, що «ЄДРЮО містить ту ж саму інформацію, що і ЄДРПОУ, а постійний автоматичний обмін інформацією між двома реєстрами нормативно забезпечується Порядком інформаційної взаємодії».

«Водночас, відомості ЄДРЮО є за своїм змістом значно повнішими і в силу закону вважаються достовірними, а отже, у разі суперечності між відомостями ЄДРЮО та інформацією ЄДРПОУ перевага має надаватися саме відомостям ЄДРЮО», – наголосили в Колегії.

Нагадаємо, раніше Тендерна колегія АМКУ у межах аналогічних скарг притримувалась іншої позиції. Зокрема, у червні 2018, у лютому 2019, у червні 2019 орган оскарження не визнавав інформацію з реєстрів взаємозамінною, а скарги учасників, які стверджували протилежне – не задовольняв.

Державні уповноважені виходили з того, що документація замовників не передбачала можливості надання у складі пропозиції довідки з ЄДРЮО, у разі відсутності в учасника Відомостей з ЄДРПОУ.

Юлія Костюк, «Наші гроші»