Люстрований екс-прокурор вирішив оскаржити повноваження президента стосовно АМКУ
21.08.2019   //  

Велика Палата Верховного Суду вирішить, чи розглядати позов Ігоря Проценка щодо бездіяльності Верховної Ради, що полягає у невнесенні змін до закону «Про Антимонопольний комітет України» щодо повноважень Президента України, які не передбачені Конституцією України. Про це свідчить ухвала від 12 серпня.

Проценко просить суд зобов’язати Верховну Раду внести зміни до закону про АМКУ.

Обґрунтовуючи свої вимоги Проценко зазначив, що незважаючи на те, що Конституція не наділяє Президента повноваженнями контролювати діяльність АМКУ, призначати та звільняти з посади його Голову, першого заступника, заступника та державних уповноважених, а також вводити додаткову посаду заступника, чинний на даний час закон «Про Антимонопольний комітет України» надає Президенту такі повноваження.

«Бездіяльність ВРУ, що полягає у невнесенні відповідних змін до Закону України «Про Антимонопольний комітет України», призвела до того, що протягом 2015 року Президентом України призначено на посади першого заступника та заступників Голови Антимонопольного комітету України, а також усіх державних уповноважених Антимонопольного комітету України, що в свою чергу створює можливості для того, щоб ставити під сумнів легітимність рішень та дій Антимонопольного комітету України, чим порушує права і свободи громадян України, у тому числі і позивача», – йдеться в обґрунтуванні позовних вимог Проценка.

Окружний адмінсуд Києва 26 квітня направив цю справу на розгляд до Верховного Суду, який розглядає такі позови як суд першої інстанції.

12 червня Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду відмовився відкривати провадження у справі за позовом Проценка. Як зазначив суд, процес прийняття рішень парламентом не може підпадати під контроль суду. І незгода громадянина з тим, як Верховна Рада здійснює свої повноваження щодо прийняття законів не є і не може бути підставою для того, щоб у порядку адміністративного судочинства визнавати такі дії (бездіяльність) протиправними та зобов’язувати вказаний орган діяти в певний спосіб.

Проценко оскаржив це рішення КАС, і 12 серпня Велика Палата відкрила апеляційне провадження, дата розгляду якого ще поки не призначена.

Ігор Проценко працював в органах прокуратури з 1999 по 2014 рр. У 2014-му був звільнений з посади заступника прокурора Київської області у зв’язку із прийняттям закону «Про очищення влади». Незгідний зі своїм звільненням Проценко звертався до Конституційного Суду за тлумаченням норм вказаного закону.

У 2016 році Проценко отримав свідоцтво адвоката, і в тому ж році створив адвокатське бюро «Проценко та партнери».

Представником Проценка в суді по цій справі є адвокат Олексій Бебель, який у 1996-2013 рр працював в органах прокуратури, а у 2016 році створив адвокатське об’єднання «Бебель, Демура і партнери» разом з Ігорем Демурою. Демура – теж колишній прокурор, начальник відділу прокуратури м. Києва, який у 2016 році звільнився. Дружина Демури є власницею ресторану у ЖК «Новопечерські липки» по вул. Драгомирова у Києві, який опинився у центрі скандалу через стрілянину у 2016 році.

У 2018 році ГО «Стоп Нелегал» висунуло Проценка кандидатом до Ради Громадського контролю Державного бюро розслідувань. Наразі Проценко є членом цієї Ради.

Засновниками ГО «Стоп Нелегал» є Богдан Хмельницький і Олексій Косарев.

Косарев є співзасновником ГО «Комітет по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією». У свою чергу Хмельницький разом з Романом Бочкалою і Тарасом Лиликом  є співзасновником ГО «Стоп корупції».

Богдан Хмельницький у 2012 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець по округу №200 (центр – Умань, Черкаська обл.), і у 2014 році – від «Народного фронту» по округу №91 (центр – Макарів, Київська обл.). У Раді 8-го скликання Хмельницький став помічником нардепа від «НФ» Максима Полякова. За даними біографії Хмельницького, з квітня 2014 року він був помічником адвоката адвокатського об’єднання «ДІФА», партнером якого на той час був депутат Київради Юрій Береговий, який у 1998-2008 рр був начальником юридичного управління компанії «Укрпромінвест» Петра Порошенка.

Крім того, Богдан Хмельницький був кандидатом до Ради громадського контролю НАБУ, але не пройшов. На відміну від його колеги Романа Бочкали, а також журналіста ГО «Стоп корупції» Артема Лагутенка.