ДБР розслідує, як Міноборони купило за 30 мільйонів електроказани, які виявилися кустарними, небезпечними та дорогими
21.08.2019   //  

Державне бюро розслідувань вважає, що посадові особи Міністерства оборони України попередньо домовились з представниками ТОВ «Євро класс» про визнання цієї фірми переможцем у закупівлі електричних казанів за 30,39 млн грн., частина з яких виявилася неякісною та виготовленою кустарно. Про це йдеться в ухвалах Личаківського райсуду м. Львова.

26 червня 2019 року відділ підготовки та проведення закупівель за напрямком тилового та медичного забезпечення управління проведення закупівель Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України без конкуренції, за переговорною процедурою замовило «Євро класс» 400 електричних казанів для варіння їжі об’ємом 250 л. за 30,39 млн грн. Вартість одного казана становить 75,99 тис грн.

143 таких казана повинні були отримати військові частини у Одесі та Харкові, 137 – у Києві та Козятині (Вінницька обл.) та 120 – військова частина А2678, яка знаходиться у Львові, на вул. Левандівська, 5.

Як встановили слідчі, у минулому році Міноборони вже замовляло ТОВ «Євро класс» електричні казани об’ємом 250 л і тоді ціна за один казан не перевищувала 40 тис грн. Також, правоохоронці з’ясували, що середня ринкова ціна на аналогічне обладнання вітчизняних виробників складає 38 тис грн. Тобто вартість є вдвічі завищеною.

8-9 липня цього року в рамках виконання угоди за 30,39 млн грн. «Євро класс» поставив у Львів 44 електричних казана. 30 липня слідчі провели огляд приміщення військової частини А2678 і встановили, що 44 поставлені казани виготовлені кустарно, з суттєвими недоліками, невідповідністю технічним умовам, без належного упакування та необхідних підтверджуючих документів, що унеможливлює подальше належне їх використання без шкоди економічним інтересам держави, життю та здоров`ю людей.

Водночас, незважаючи на суттєві недоліки, відповідальні посадові особи в/ч А2678 прийняли обладнання.

1 серпня Личаківський райсуд арештував 44 електроказани, а 8 серпня зобов’язав надати правоохоронцям документи щодо поставок електричних казанів ТОВ «Євро класс», які знаходяться в Міноборони.

Засновником та керівником київського ТОВ «Євро класс» є Максим Буц.

Згідно зданими системи «Прозорро»,  «Євро класс» почало отримувати підряди з липня 2017 р. З того часу фірма отримала замовлень на 103,66 млн грн., більшість з яких від Міноборони (93,58 млн грн.).