АМКУ лише через два роки довів вже розкопану журналістами і ЦПК змову туалетних підрядників «Укрзалізниці», які вже припинили діяльність(додано)
21.08.2019   //  

(додано подробиці рішення Тимчасової адмінколегії)

Антимонопольний комітет 22 серпня планує покарати дві фірми за змову на тендері «Укрзалізниці» по закупівлі туалетів для пасажирських вагонів на 11,73 млн грн. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

ТОВ «ЄВК» і ТОВ «Науково-виробниче об’єднання  «МДС» звинувачуються в антиконкурентних узгоджених діях, які стосуються спотворення результатів торгів 2017 року.

Додано: за даними фейсбук-сторінки АМКУ, 22 серпня Компанії «ЄВК» та «МДС» визнані винними у змові на торгах із закупівлі запасних частин для пасажирських вагонів.

Обидві компанії запропонували Укрзалізниці продукцію німецької фірми «Евак ГмбХ». При цьому: подали свої пропозиції на тендер одночасно; користувалися при поданні однією ІР-адресою; надали однакові документи (однакові мовні помилки, файли мають ідентичні властивості тощо); переклад документації з німецької здійснили в одній фірмі у м. Дніпрі; компанія «ЄВК» надавала безвідсоткову фінансову допомогу товариству «МДС»;  занизили цінову пропозицію на однаковий коефіцієнт.

Спираючись на ці факти, Тимчасова адміністративана колегія #АМКУ встановила порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів.

На ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «МДС» (сьогодні діє під назвою ТОВ «Стройактів») накладено штраф у розмірі 2,35 млн грн. Щодо «ЄВК» провадження закрито у зв’язку з припиненням діяльності цього підприємства.

Нагадаємо, у 2017 році «Наші гроші» повідомили, що фірми у своїх тендерних пропозиція подали однакові документи. Наприклад,  переклад авторизаційних листів від німецького виробника туалетів «Evac» у обох фірм було датовано 31 лютого (у лютому максимум 29 днів):

Юристи «Центру протидії корупції» також проаналізували тендерну документацію і прийшли до висновку, що пропозиції фірм «МДС» і «ЄВК» готувались однією людиною – були характерні чорні полоси від принтеру, схожі назви файлів, майже послідовні номера банківських гарантій, тощо.

ЦПК з виявленими доказами звернувся до АМКУ і у травні 2017 року голова Комітету Юрій Терентьєв відповів, що дослідження по справі розпочато.

Засідання Тимчасової адміністративної колегії АМКУ призначено на 10 годину ранку 22 серпня 2019 року.

Фірмі «МДС» загрожує штраф у розмірі 10% від доходу за рік, що передує винесенню штрафу, тобто за 2018 рік.  Але саме фірма вже перейменувалась у «Стройактив» і з травня 2019 року знаходиться в стані припинення. При цьому зі складу засновників вийшов Ігор Теличко – це бізнес-партнер дітей колишніх заступників гендиректора «Укрзалізниці» Анатолія Лашка і Юрія Федюшина. Замість нього засновником «МДС» став мешканець Тбілісі Акакі Кухалашвілі.

Стосовно другого учасника змови – ТОВ «ЄВК» – АМКУ взагалі вирішив закрити провадження. Причини цього у прес-релізі не пояснюються. При цьому у цієї компанії також вже змінився засновник – замість дніпровця Євгенія Коваленка фірму записали на молдаванина Ігоря Гилку. Діяльність фірми наразі припинена.

Також обидві фірми у 2019 році були перереєструвані з Дніпра на Запоріжжя.

Нагадаємо, за результатами тендеру 2017 року «Укрзалізниця» придбала туалети з коштовних запчастин. «Залізниця без корупції» виявила, що кнопки змиву оцінили у 5,9 тисяч гривень за штуку, унітазне сидіння – по 8,2 тисяч гривень за штуку.