Залізниця ледь не злила 5 мільйонів «прокладці», нахабно відхиливши дешевшого виробника
16.08.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» провела 2 тендери на закупівлю гумово-технічних виробів загальною вартістю 4,93 млн грн. Про це пише «Zалізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Згідно з тендерною документацією, предметами закупівлі було визначено прокладки для букс, кільце для букс, амортизатори вагонні та втулки амортизаторів.

В усіх лотах найдешевшу пропозицію запропонувало ТОВ «НВП «Сеал», яке є виробником пропонованої продукції. Але тендерний комітет залізниці вгледів недолік в документації учасника з найнижчою ціною і обрав переможцем закупівлі ТОВ «Мантікор» – фірму-посередника, зареєстровану за адресою масової реєстрації.

«Мантікор» системно виграє тендери залізниці та має на своєму рахунку контракти на 207 млн грн., підписані виключно з Укрзалізницею.

Третій учасник ТОВ «Євроекопродукт» не збирався перемагати в торгах, адже фірма навіть не надала тендерного забезпечення.

Більше того, «Мантікор» та «Євроекопродукт» надали ідентичні листи про представництво інтересів ТОВ «Полімер» у вказаних тендерах. Тобто учасники були пов’язані спільним інтересом.

«Отже тендер мав би відбутися за стандартним сценарієм: 2 учасники ТОВ «Мантікор» та ТОВ «Євроекопродукт» з однаковими пропозиціями, перемагає постійний «щасливчик», у ролі статиста постійний «невдаха». Але на торги подався іще один учасник – виробник. І тендерному комітету, очевидно, довелося «думати» як вирішити питання «проблемного гостя», – написало видання.

Підставою для відхилення більш дешевої пропозиції «НВП «Сеал» стала нібито невідповідність декларацій на товари державним стандартам ДСТУ. Щоправда в чому саме полягала ця невідповідність тендерний комітет не вказав.

Свою дискваліфікацію «Сеал» оскаржив до АМКУ та виграв справу. Колегія Антимонопольного комітету визнала дискримінаційним підхід тендерного комітету УЗ та зобов’язала скасувати відхилення пропозиції «Сеал». АМКУ також визнав невідповідною пропозицію ТОВ «Мантікор», з якою залізниця намагалася укласти договір.

Проте тендерний комітет знову розглянув пропозицію і знову дискваліфікував «НВП «Сеал» з тієї ж причини. Щоправда цього разу залізничники більш детально описали аргументацію свого рішення:

«Згідно з пунктом 6.2 ДСТУ ISO/IEC 17050-1:2006 у декларації про відповідність можна надавати додаткову інформацію, пов’язану з результатами оцінювання… Одночасно, декларації про відповідність, які надані учасником, не містять зазначеної інформації щодо підтверджувальної документації, а отже складені з порушенням вимог ДСТУ…»

Тобто підставою для дискваліфікації стало те, що учасник не надав документацію, яку можна надавати, а, відповідно, можна і не надавати. 

Щоправда, так як АМКУ вже визнав невідповідною пропозицію «Мантікор», а документи «Євроекопродукт» взагалі не передбачали можливості перемоги, то залізниці довелося відхиляти всі пропозиції і закупівлю відмінили.

Від «Наших грошей»:

ТОВ «Мантікор» зареєстроване на Марину Берднікович, яка також є директором фірми.