«Укроборонпром» найняв юристів Порошенка для створення СП з китайцями
16.08.2019   //  

ДК «Укроборонпром» 20 червня уклав угоду з ТОВ «Авеллум Партнерс» про юридичні консультації на 891 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовили послуги юридичних консультацій та правового інформування, пов’язані зі створенням спільного підприємства із китайськими партнерами. Аванс 50% виплатять у строк до 31 липня 2019 року, а решту суми – у строк до 31 серпня 2019 року.

Столична «Авеллум Партнерс» Миколи Стеценка і Гліба Бондаря була юридичним радником екс-президента Петра Порошенка зі створення вірґінського офшора «Prime Asset Partners» для нібито подальшого продажу компанії «Рошен». Керівник «Авеллум Партнерс» Микола Стеценко входить до наглядової ради банку «Авангард», що належить управляючим директорам компанії «ICU» Костянтину Стеценку і Макару Пасенюку.

Раніше стало відомо, що держава Україна в особі одного з підприємств концерну «Укроборонпром» на безоплатній основі отримає 25,00002% акцій АТ «Мотор Січ» (Запоріжжя) – одного з найбільших світових виробників авіадвигунів. Про це повідомляє Liga.net. При цьому контрольний пакет акцій перейде до інвесторів з Китаю. Цей проект було розпочато «Укроборонпромом» ще при президенті Порошенку, коли концерн курував Олег Гладковський, а його керівником був і залишився Павло Букін.

У прес-службі «Укроборонпрому» підтвердили підписання договору про передачу у власність України 25% акцій «Мотор Січ». Договір про співпрацю підписано між державою Україна в особі держконцерну «Укроборонпром», компанією Скайрайзон Ейркрафт Холдінгс Лімітед і компанією Бейджинг Сіньвей Телеком Технолоджі Груп Ко., Лтд. Приводом для дій стали рішення РНБО і українського уряду, повідомили в дежконцерні.

Договір передбачає передачу 25,00002% акцій ПАТ «Мотор Січ» на користь держави Україна на безоплатній основі. Крім того, договір між акціонерами передбачає порядок спільного управління компанією (Акціонерну угоду), повідомили в «Укроборонпромі».

«Реалізація умов укладених договорів можлива тільки після отримання від АМКУ дозволу на концентрацію. Спільна заява в даний час розглядається», – йдеться в повідомленні Укроборонпрому.

АМКУ відкрив справу і поки ще не виніс рішення про дозвіл на концентрацію. Докладніше «При Зеленському вирішили впустити китайців на «Мотор Січ», чий прихід за часів Порошенка СБУ вважало диверсією»

«За законодавством Укроборонпром не має права створювати СП з іноземними компаніями, тому на вищому державному рівні було прийнято рішення перевести частину акцій Мотор Січ під підприємство Укроборонпрому», – повідомила Liga.net з посиланням на анонімне джерело. За його словами, формальним власником 25% акцій може стати ДП «Івченко Прогрес».

Цим процесом керував заступник секретаря РНБО Олег Гладковський. Після його звільнення процес фактично зупинився. Очікується, що питання «Мотор Січі» з китайською стороною тепер будуть обговорювати з заступником секретаря РНБО Сергієм Кривоносом.

Нагадаємо, що «Мотор Січ» (Запоріжжя) – один з найбільших в світі виробників авіаційних двигунів. Довгий час компанію одноосібно контролював її почесний президент, народний депутат України В’ячеслав Богуслаєв. У 2016 році великі пакети акцій підприємства були продані іноземним компаніям. У вересні 2017 року Служба безпеки України (СБУ) порушила кримінальну справу за статтею «диверсія» і «підготовка до злочину», а Шевченківський райсуд Києва заарештував сконцентровані у власності п’яти офшорів 41% акцій «Мотор Січ».