Суд оштрафував на 25 тисяч чиновника Держгеокадастру, який отримав хабар 900 тисяч за допомогу в отриманні землі
15.08.2019   //  

Галицький районний суд Львова оштрафував на 25,5 тис грн. начальника Держгеокадастру Львівщини Олега Рубана, який отримав $32,5 тис (901,8 тис грн.) неправомірної вигоди. Про це написала Софія Лазуркевич у «Zaxid.net» з посиланням на вирок суду від 18 липня.

У вироку суду вказано, що Рубан вимагав $32,5 тис хабара (901,8 тис грн.) від учасника АТО за вплив на посадовців Держгеокадастру Львівщини для отримання ним земельної ділянки (0,12 га). Посадовець вимагав гроші 24 січня 2019 року у своєму робочому кабінеті.

Кадастровий номер земельної ділянки у вироку суду прихований, однак відомо, що ця ділянка розташована на території Новокропивницької сільської ради Дрогобицького району, яка межує з територією Національного природного парку «Сколівські Бескиди». 31 січня після отримання хабара Олега Рубана затримали правоохоронці.

Видання звернуло увагу, що одразу після затримання Рубана працівники управління захисту економіки Нацполіції повідомляли, що $32,5 тис, які отримав посадовець, є лише першою частиною хабара. За даними поліції, хабар мав становити $65 тис. Однак у вироку суду ця інформація не вказана.

У суді Олег Рубан повністю визнав свою провину та уклав угоду про визнання вини з прокурором. Суддя Галицького райсуду Львова Христина Мисько оштрафувала Олега Рубана на 25,5 тис. грн. Йому також заборонили працювати у органах держвлади та місцевого самоврядування на посадах, що передбачають виконання адміністративно-господарських чи організаційно-розпорядчих функцій, протягом року.

Імітаційні гроші (323 купюри номіналом по 100 доларів) рішенням суду мають знищити, а 200 доларів віддати заявнику.

Від «Наших грошей»:

Як повідомлялося, на початку цього року після затримання Рубана було відкрито кримінальне провадження  за ч.3 ст. 368 КК України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5-10 років. В той же час у суді Рубана вже звинувачували за ч.2 ст. 369-2 КК України, (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення), яке передбачає менш суворе покарання.