В АМКУ пробачили учасника, який не надав затребуваних замовником гарантійних листів
14.08.2019   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг вперше визнала «формальною помилкою» ненадання учасником гарантійних листів, наявність яких у складі тендерної пропозиції вимагав замовник. Про це повідомила колишня державна уповноважена Агія Загребельська.

Зміна практики тендерної колегії відбулась у межах розгляду скарги щодо неправомірності рішення замовника на закупівлі робіт із капітального ремонту одного з ліцеїв у Бориспільському районі Київщини. Замовником виступило Управління капітального будівництва та архітектури Бориспільської РДА Київської області. Очікувана вартість підряду – 3,15 млн грн.

24 червня у рамках тендера відбувся аукціон, за результатами якого до найнижчої цінової відмітки впало ДочП «Сітібуд» ПАТ «Будівельник-14». Другим у ціновому рейтингу стало ТОВ «Бориспільметбуд», яке замовник початково визнав переможцем закупівлі.

Замовник відхилив найдешевшего «Сітібуд» за невідповідність вимогам тендерної документації. Але фірма успішно оскаржила рішення замовника в АМКУ – і щодо відхилення власної пропозиції, і щодо акцепту пропозиції «Бориспільметбуду». Тендерна колегія Комітету визнала і відхилення і акцепт неправомірними та зобов’язала замовника скасувати рішення. Право на статус переможця знову повернулось до «Сітібуду», з яким замовник наразі планує укласти договір підряду.

Водночас, компанія оскаржувала правомірність акцепту пропозиції «Бориспільметбуду» у низці частин, і не всі аргументи знайшли підтримку в АМКУ.

Так, у компанії відмітили, що тендерна пропозиція «Бориспільметбуду» не містила гарантійних листів про те, що пропозиція та строк дії забезпечення пропозиції будуть дійсними протягом не менше 90 днів з дати розкриття пропозиції. Відповідні вимоги замовника були сформульовані так:

Натомість учасник надав:

  • Тендерну пропозицію з включеним у неї зобов’язанням дотримуватись її положень протягом 120 днів з дати розкриття;
  • Банківську гарантію із терміном дії до 23.09.2019 включно.

Тендерна колегія відмовила у задоволенні скарги в цій частині, посилаючись на те, що ненадання гарантійних листів є формальною помилкою, яка не є підставою для відхилення пропозиції учасника.

Натомість, у 2018 році, розглядаючи скаргу з аналогічною фабулою, тендерна колегія АМКУ визнала відсутність гарантійного листа щодо строку невідповідністю вимогам тендерної документації.

В аналогічній ситуації відсутність гарантійного листа щодо строку була розцінена колегією як невідповідність та підстава для відхилення:

Нагадаємо, протягом останнього місяця тендерна колегія АМКУ уже тричі змінила підхід ТП=ТД при аналізі тендерних пропозицій учасника на предмет дотримання вимог замовника.

Йдеться, зокрема, про зміну практики ТД=ТП в частині «формальних помилок тендерної пропозиції» та в частині повноти тендерної пропозиції учасника, яка не дотягує до вимог тендерної документації. Також нещодавно орган оскарження фактично дозволив Службам автомобільних доріг викидати небажаних учасників лише на основі їхнього власного відгуку щодо якості роботи того чи іншого підрядника.