«Сокар» після тролінгу «Укрзалізниці» взявся «ламати» біржові аукціони «Нафтогазу»
14.08.2019   //  

13 серпня Українська енергетична біржа зупинила торги природним газом у зв’язку зі змовою двох учасників, які штучно підвищували рівень цін на лоті з продажу газу «Нафтогазу». Про це повідомляється на сайті Біржі.

Служба безпеки біржі зафіксувала змову між ТОВ «ТД “Сокар Україна”» та ТОВ «Центральна газопостачальна компанія» на торгах по продажу газу від  ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» (входить до групи НАК «Нафтогаз України»). Вказані фірми почергово підвищували ціну по одному з лотів на продаж на незначні суми впродовж аномально довгого часу.

«В результаті таких дій компаній, ціна природного газу могла зрости на 34,8% від стартової, а решта лотів продавця не могли бути реалізовані. Біржею було зупинено торги на підставі п. 13.2.1. Правил», – йдеться у повідомленні Біржі.

Відзначимо, у межах електронних біржових торгів за номером GAS-130819-14 були представлені дві позиції «Нафтогаз Трейдингу» – №4 і №5. Крок ціни складав 12 грн.

Дії «Сокару» та «ЦГК» кваліфікували як спробу штучного впливу на ціни з метою маніпулювання.

100% ТОВ «ТД “Сокар Україна”» належить ТОВ «Сокар Енерджі Україна», яке належить азербайджанській державній компанії «Socar», зареєстрованій у Баку.

Сьогодні ТД «Сокар Україна» оскаржує в АМКУ п’ять дизельних тендерів «Укрзалізниці». У відповідь на вимушене призупинення торгів та нестачу запасів палива «Укрзалізниця» провела екстрену пряму закупівлю.

Черкаське ТОВ «Центральна газопостачальна компанія» записана на Наталію Деркач з Черкащини. Раніше «Наші гроші» повідомляли, що через мобільний номер компанія пов’язана з власником ТОВ «Енергогазрезерв» Олексієм Кивенком. У 2007-2009 роках Кивенко був членом правління ПАТ «Черкасигаз» із групи Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, Нафтогаз у травні цього року заявив  про початок продажу газу на Українській енергетичній біржі.

Вихід «Нафтогаз Трейдингу» на біржові торги мав підвищити прозорість формування ринкової ціни газу та збільшити обсяги біржової торгівлі газом в Україні.