Комунальників Кличка підозрюють у розтраті коштів на ремонті перинатального центру за 100 мільйонів
14.08.2019   //  

Служба безпеки України підозрює, що службові особи комунального підприємства «Інженерний центр» КМДА діяли в інтересах ТОВ «Варда Спецбуд Монтаж», ТОВ «Плутон-С» та ТОВ «Армабуд ЛТД» під час закупівлі медичного обладнання та проведення будівельно-ремонтних робіт Київського перинатального центру по просп. Героїв Сталінграда, 16 в Оболонському районі Києва за 110 млн грн., незаконно перерахувавши 13 млн грн. Про це написала Анна Камєліна у виданні «КиевVласть».

15 липня 2016 р. КП «Інженерний центр» замовило «Варда Спецбуд Монтаж» реконструкцію будівлі Київського перинатального центру по просп. Героїв Сталінграда, 16 за 110 млн грн. Як встановили слідчі, в рамках виконання цього договору у 2018 р. КП «Інженерний центр» перерахувало «Варда Спецбуд Монтаж» 51,62 млн грн. за вже виконані будівельно-монтажні роботи.

У той же час з’ясувалося, що ніякі будівельно-монтажні роботи в 2018 р. фактично не проводилися, а акти приймання виконаних робіт, які слугували підставою для перерахування коштів, містять неправдиві відомості.

В рамках розслідування правоохоронці провели огляд місця, де повинні були проводитися роботи і здійснили фотофіксацію. Фотоматеріали, зроблені в робочий день, в робочий час, вказують на те, що робочий процес на об’єкті є «замороженим», про що свідчить відсутність будь-яких ознак проведення будівельних робіт: відсутні робочі, відсутня техніка, тощо.

СБУ також з’ясувала, що в подальшому кошти, отримані «Варда Спецбуд Монтаж» від КП «Інженерний центр» в якості оплати за нібито виконані роботи, перераховувалися на рахунки фіктивних підприємств. При цьому, після переведення коштів в готівку, вони присвоювалися посадовцями «Варда Спецбуд Монтаж». В результаті місцевому бюджету було завдано збитків в особливо великих розмірах.

Слідчі також встановили, що частина коштів, отриманих від КП «Інженерний центр», ТОВ «Варда Спецбуд Монтаж» перерахувало ТОВ «Торіно трейд» за будівельні матеріали (будівельні та монтажні роботи на реконструкція та благоустрій парку «Володимирська гірка», архітектурно-будівельні вироби Василівського родовища, борт пиляно-колотий з граніту Василівського родовища, брущатку для мостіння із граніту Покостівського родовища). Йдеться про 2,13 млн грн.

В той же час, під час допиту засновниця «Торіно трейд» (в період відкриття кримінального провадження засновником була Людмила Щербакова) повідомила, що немає відношення до фірми та не володіє інформацією про місцезнаходження підприємства. При цьому, вона зазначила, що іншого засновника, директора та головбуха «Торіно трейд» знає особисто, адже кілька разів, на прохання спільного знайомого вони зустрічалися у нотаріуса і підписували якісь документи.

25 липня Дніпровський райсуд Києва доручив Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Мінюсту України провести комплексну будівельно-технічну та економічну експертизи.

ТОВ «Варда Спецбуд Монтаж» зі статутним капіталом 1 тис грн. створили в кінці 2014 р. Артем Молчанов із села Доманівка на Миколаївщині та Олександр Кириченко з села Росава на Київщині. Наразі фірма записана на Максима Кузьменка, директор Віталій Холодов.

Видання нагадало, що згідно з ухвалою Печерського райсуду Києва від 27.07.2016, «Варда Спецбуд Монтаж» було створено чи придбано невідомими особами для прикриття незаконної діяльності.

З 2016 р. «Інженерний центр» очолює депутат Київради з фракції «Солідарність» Михайло Терентьєв.

Від «Наших грошей»:

Як повідомляли «Наші гроші», Дмитро Кириченко, прописаний в Росаві, був першозасновником ТОВ «Еко-Буд-Трейд». Нинішній його власник Максим Половко через ланцюжок партнерів пов’язаний із компаніями, близькими до заступника голови Київської міської держадміністрації В’ячеслава Непопа та Михайла Голиці – екс-очільника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА .

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2017-2019 рр. ТОВ «Варда Спецбуд Монтаж» виграло тендерів на загальну суму 1,28 млрд грн.