Залізниця відписала чверть мільярда на дизель «комодівцям», які заблокували відкриті торги
13.08.2019   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 9 серпня уклала дві угоди про постачання дизельного палива на загальну суму 500,72 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Спершу за підсумками переговорів уклали угоди на 508,70 млн грн. ТОВ «Торум» за 255,50 млн грн. повинен був поставити 10 тис т дизпалива по 25 550 грн./т, а ТОВ «Альянс Енерго Трейд» за 253,20 млн грн. – 10 тис т дизпалива по 25 320 грн./т.

У договорах ціна дизелю прив’язана за формулою до курсів валют в день рознарядки і світових котирувань Platts по десяти днях перед рознарядкою. Тому 9 серпня у зв’язку зі зміною ринкових цін було укладено додаткові угоди, які знизили ціни відповідно до 25 163 грн./т і 24 910 грн./т. Загальна вартість угод зменшилась до 500,72 млн грн.

Нові знижені ціни відповідають ринковим цінам дизпалива у великому гурті.

Специфікації до договорів дозволяють «Торуму» поставляти дизель виробництва Росії, Білорусі, України, Греції, Ізраїлю, Литви, Італії, Угорщини, Туреччини, Туркменістану чи Індії, а фірмі «Альянс Енерго Трейд» – виробництва України, Росії, Білорусі чи Греції.

Передбачено забезпечення виконання договорів у розмірі 5% від їхньої вартості.

Закупівлі провели за скороченою переговорною процедурою, оскільки «Торум» і ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» подали перехресні скарги в АМКУ на п’яти дизельних тендерах «Укрзалізниці», а потім «Торум» оскаржив ще три тендери. Розгляд усіх скарг відбудеться 13 серпня. Тим часом залізниця провела екстрену закупівлю, бо не має запасу палива. Без потрібного обсягу дизпалива можлива зупинка руху залізничного транспорту, що може призвести до значних негативних економічних і соціальних наслідків та негативно вплинути на обороноздатність держави в умовах збройного конфлікту.

На переговори також запрошували ТОВ «Оіл-Трейд 2018», ТОВ «БНК-Україна», ПП «Окко Контракт», ТОВ «Анвітрейд», ТОВ «Глуско Україна», ТОВ «Енерджі Юніон» і «Сокар Україна». При цьому «Сокар» з такою ж ціною, як у «Торума», відхилили.

Нагадаємо, «Торум» входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Газтрейд» (нині – «Оптимус Конекшн»), «Август Пром», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея», «Ферст Груп»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці тощо на мільярди гривень. «Ферст Груп» та інші «коммодівські» фірми фігурують у кримінальній справі про заволодіння службовців «Укрзалізниці» та групи осіб бюджетними коштами через підконтрольні підприємства.

Столичний «Альянс Енерго Трейд» на чолі з Дмитром Пучкіним належить Роману Адамову. Колись ним під назвою «Стандарт Ойл Сервіс» володіла Наталія Бочарова.

Фірма має спільний номер телефону +380955681929 і знаходиться в сусідніх офісах по вул. Старонаводницькій, буд. 13, корп. Б із ТОВ «Альянс Агро Ойл» Даніла Давидова.