За два роки на третину подорожчала «приватівська» хімія для «Сумихімпрому» Фірташа
09.08.2019   //  

ПАТ «Сумихімпром» 1 серпня уклало угоду з АТ «Дніпроазот» про постачання гідроксиду натрію на 75,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року залізницею поставлятимуть технічний їдкий натр марки РД по 24 486 грн./т. Перша специфікація на 12,24 млн грн. включає поставку 500 т до кінця 2019 року.

У червні 2019 року Банкнотно-монетний двір Національного банку України замовив ТОВ «Всесвіт» трохи технічного їдкого натру майже за такою ж ціною – по 24 834 грн./т.

Два роки тому, в вересні 2017 року «Сумихімпром» уклав із «Дніпроазотом» дворічну угоду щодо технічного їдкого натру марки РД по 18 252 грн./т, що на третину дешевше.

«Дніпроазот» контролює група «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Державний «Сумихімпром» із часів Януковича контролюється групою Дмитра Фірташа через керуючого санацією Ігоря Лазаковича, відомого як топ-менеджер Фірташа.

Нинішню закупівлю «Сумихімпром» провів без аукціону у «Прозорро», оприлюднивши лише звіт про укладену угоду. Усього з вересня 2016 року завод таким чином підписав договорів на 3,49 млрд грн. із загальної суми угод у 4,36 млрд грн. Вартість більшості з них перевищувала поріг для замовників у розумінні закону «Про публічні закупівлі» на товари і послуги у 200 тис грн., після якого потрібно проводити відкриті торги на одному з авторизованих у «Прозорро» майданчиків.

Акції «Сумихімпрому» належать Фонду державного майна. Проте «Сумихімпром» не вважається замовником за законом «Про публічні закупівлі», бо підпадає під виняток про здійснення діяльності на промисловій чи комерційній основі, а отже, не зобов’язаний проводити відкриті торги у «Прозорро». При цьому паралельно підприємство все ж проводило інші закупівлі шляхом аукціону в «Прозорро». Так, загалом із вересня 2016 року завод роздав 46,42 млн грн. за процедурою «відкриті торги» і 824,73 млн грн. за процедурою «відкриті торги з публікацією англійською мовою», проте у серпні-вересні 2017 року остаточно перестало користуватися цими процедурами.