Терентьєв підсунув у Офіс президента список членів АМКУ для звільнення – усіх крім себе, з «лівою» підставою для Президента
09.08.2019   //  

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв 4 липня надіслав президенту Володимиру Зеленському документ під назвою «Про розгляд питання щодо звільнення державних уповноважених», який містив у собі прізвища усіх членів Комітету окрім самого голови. Копія документу є у розпорядженні «Наших грошей».

Голова АМКУ перерахував прізвища усіх вісьмох держуповноважених, що станом на 4 липня перебували в складі Комітету. І попросив «прийняти рішення щодо звільнення державних уповноважених, відповідно до компетенції Президента України, визначеної законом України «Про Антимонопольний комітет України». Після того 5-8 липня були оприлюднені президентські укази про звільнення чотирьох членів Комітету – Марії Ніжнік, Агії Загребельської, Андрія Вовка та Валерія Полюховича.

До переліку Юрій Терентьєв додав свою інтерпретацію ч.1 ст.11 Закону «Про Антимонопольний комітет України» про те що «державні уповноважені […] звільняються с посад Президентом України».

Нагадаємо, ця норма закону «Про АМКУ» була введена в дію за часів Віктора Януковича. Вона дозволяла президенту у будь-яку мить звільнить державного уповноваженого. Відразу після Майдану у 2014 році Верховна Рада скасувала цю норму, повернувши попередню редакцію, що діяла до Януковича: державні уповноважені і призначаються, і звільняються президентом України за поданням прем’єр-міністра, яке вноситься на підставі пропозицій голови АМКУ.

Від «Наших грошей». Якби Юрій Терентьєв у документі за своїм підписом запропонував звільнити держуповноважених президенту, а не прем’єр-міністру, то це можна було б трактувати як перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 Кримінального Кодексу). Також уникав подібних визначень з боку Терентьєва і Гончарук у процитованому нижче інтерв’ю.

Агія Загребельска подала позов до суду з оскарженням законності указу про її звільнення. Наразі вона отримала офіційні відповіді, що голова АМКУ не вносив голові уряду пропозицій щодо її звільнення, а прем’єр-міністр відповідно не вносив президенту подання на звільнення Загребельської.

Заступник голови Офісу президента Андрій Гончарук в інтерв’ю «Фокусу» підтвердив свою причетність до звільнень частини держуповноважених. За даними «Наших грошей», президентські укази вийшли після зустрічі Гончарука з Терентьєвим наприкінці червня.

«Ми дійсно провели консультації з Юрієм Терентьєва (глава АМКУ. – Фокус) про те, як максимально ефективно побудувати роботу, і прислухалися до деяких його рекомендацій. В результаті частина членів Комітету вже звільнена, а по іншим і самому Терентьєву рішення приймуть восени», – повідомив Гончарук.

Нагадаємо, Олексій Гончарук до призначення в Офіс президента очолював громадську організацію BRDO. Представниця цієї структури Ольга Нечитайло разом з юристкою Наталією Буроменською була призначена членом АМКУ на звільнені місця.