«Онур» за 309 мільйонів відремонтує аеропорт дорожчим асфальтом, ніж на Харківщині
09.08.2019   //  

КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» 6 серпня за результатами тендеру замовило ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» капітальний ремонт аеродромних покриттів за 308,95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Із 2 вересня до 16 жовтня мають виконати підготовчі роботи, капітально відремонтувати руліжну доріжку РД-1, перон і штучну злітно-посадкову смугу та нанести розмітку.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А марки 1 на бітумі модифікованому полімерами БМП коштує 3 349 грн./т. У травні Харківська САД замовила його на 40% дешевше – по 2 393 грн./т.

Також у травні КП «Шляхрембуд» Харківської міської ради замовило у ТОВ «Паркінг+» асфальтобетон щільний дрібнозернистий типу А невідомої марки на БМП по 2 820 грн./т із ПДВ. Без податку це складає 2 350 грн./т, що на 43% дешевше від ціни для аеропорту.

Геосітку HaTelit невідомого виду купили по 129 грн./кв. м. Улітку 2018 року на тендері Кам’янської міськради щодо з’їзду з мосту геосітка Hatelit невідомого виду коштувала 24 грн./кв. м, а на тендері Черкаської ОДА щодо злітно-посадкової смуги – 152 грн./кв. м.

Імпортні скляні кульки коштують 65 тис грн./т. На інших тендерах можна знайти вдвічі нижчі ціни. Так, на тендері Дніпропетровської ОДА імпортні склокульки в невеликому обсязі коштували 30 тис грн./т. Вітчизняні теж зазвичай купують у цьому ж ціновому діапазоні.

Алмазні диски, ймовірно, для наріжчика швів невідомої моделі, купили по 59 500 грн./шт.

Гарантійний строк на основні конструктиви становить п’ять років, на розмітку – півроку.

Ціна угоди на чверть нижча від очікуваної вартості закупівлі у 402,00 млн грн.

Джерела «Наших грошей» вказують, що український «Онур», який заснували Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини і львів’янин Олег Фаріон, нібито вже не має стосунку до турецької фірми «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve Sanayi A.S», а потрапив під вплив першого заступника голови фракції «БПП» Ігоря Кононенка. Тому турецькі «родоначальники» повернулись на український ринок турецькою юрособою.

За вартістю отриманих від українських замовників дорожніх підрядів, турецький «Onur» і український «Онур» зайняли відповідно друге і третє місця у Топ-10 за 2018 рік.

Нині конкурентами «Онуру» були ТОВ «Автомагістраль-Південь» одеситів Олега Наливанного і Валерія Короткова (перше місце в Топ-10) і ТОВ «Ростдорстрой» з групи авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова (шосте місце в Топ-10). Обидва не знижували ціну на торгах, на відміну від переможця.