Суди по новому колу розглянуть справу по витребування у соратника Арбузова 30 гектарів лісу під Києвом
08.08.2019   //  

Касаційний цивільний суд направив на новий розгляд в суд першої інстанції справу за позовом прокуратури, яка вимагає повернути держпідприємству «Київське лісове господарство» лісову ділянку площею 30 га та демонтувати паркан. Про це свідчить постанова від 31 липня.

25 липня 2012 року Київська облдержадміністрація виділила Андрію Лисичкіну лісову ділянку площею 30 га у користування на 49 років для культурно-оздоровчих та рекреаційних цілей. Ділянка розташована на території Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського району.

У березні 2014 року обласна Держінспекція сільського господарства виявила, що ділянка огороджена капітальним бетонним парканом висотою 3,3 м.

Прокуратура звернулася до суду з вимогою розірвати договір і повернути ділянку держлісгоспу. Однак, Апеляційний суд Київської області відмовив, посилаючись на те, що будівництво паркану проводилося за згодою постійного землекористувача, тобто лісгоспу.

Коли прокуратура знову звернулася до суду з вимогою повернути ділянку вже з інших підстав, суди перших двох інстанцій їй відмовили. Вони вказали, що це питання вже вирішувалося судами у 2014 році.

Однак, Касаційний цивільний суд з такими рішеннями не погодився, скасував їх і відправив справу на новий розгляд.

КЦС вказав, що суди не звернули увагу на те, що цей спір стосується не лише приватноправових інтересів ДП «Київське лісове господарство», але й загальних інтересів суспільства, зокрема гарантованого статтею 66 Лісового кодексу права на загальне використання лісових ресурсів.

Крім того, під час нового розгляду справи судам потрібно з’ясувати, зокрема, чи мав право Лисичкін встановлювати саме капітальний паркан, який мало схожий на дозволену тимчасову огорожу.

Андрій Лисичкін раніше працював в «Укрбізнесбанку», який очолював екс-голова НБУ Сергій Арбузов. Лисичкін також був прописаний за однією адресою з братом Арбзова – Вадимом Баголою. Гектар лісу Лисичкін вже встиг приватизувати.

Впритул до ділянки Лисичкіна ділянку площею 18,2 га отримав на 49 років батько Арбузова – Геннадій Арбузов.

Також поруч в елітному поселенні мають маєтки впливові прокурори, колишні судді та керманичі з «Укравтодору».